Всичко, което трябва да знаем при рестарта в НХЛ

Всичко, което трябва да знаем при рестарта в НХЛ

Тази събота НХЛ се присъединява към малцината спортове, които се връщат към активна дейност. 24 отбора ще поемат по един от най-странните пътища към Купа “Стенли”. Подобно на НБА и тук Лигата рестартира в балон, като първите двубои ще бъдат разделени на два "хъба" - Торонто (за Изток) и Едмънтън (Запад). И също като братовчедите от баскетбола НХЛ ще има малко странен формат при завръщането си. Съвсем нормално е да си задаваме въпроси преди рестарта. Ето и основните от тях.

Как ще се случат нещата?
Четирите водещи отбора от всяка конференция ще играят по система всеки срещу всеки, за да определят крайната подредба помежду си. Останалите 8 ще направят предварителен кръг, в който ще се сблъскат в елиминационна система до 3 победи, за да станат ясни кои ще продължат към плейофите. Оттам вече форматът е сравнително познат, като оставим настрана факта, че няма да има домакинско предимство и ще липсва публика в залите (Торонто и Едмънтън обаче ще играят на своя територия). Играчите ще останат под карантина през следващите два месеца или докато отборите им не отпаднат. Нарушение и напускане на балона може да доведе до изваждане на тима им от елиминациите заради евентуална зараза с коронавирус.

Всички ли са на равни начала, или по-талантливите ще спечелят?
Казват, че когато редовният сезон приключи, всичко започва отначало. Това със сигурност го знаят отлично от Тампа Бей, които миналата година имаха най-добри показатели, но отпаднаха на старта от Кълъмбъс. Сега това ще важи в още по-голяма степен. Със сигурност от участниците в предварителния кръг ще има такива, които ще се чувстват късметлии. Но фаворитите поне са подсигурени, относно отпадане при рестарта, защото няма да играят елиминации. В момента, в който истинските плейофи започнат обаче, всичко опира до талант и химия между играчите. И тогава ще си проличи доколко паузата е оказала влияние върху отборното поведение.

По-младите или по-опитните отбори са с предимство?
Има няколко теории по тази тема и отговорът зависи от това кого питате. От една страна, млади отбори като Колорадо и Каролина имат предимство, защото разчитат на "свежи крака". Така те ще могат да играят на максимална скорост от първия ден. Ако гледаме от тази призма, то по-опитните ще страдат. Другата страна на монетата обаче е, че по-възрастните хокеисти, с каквито са пълни в Бостън, Вашингтон и Питсбърг, разчитат на своята рутина и натрупан опит, които да ги изведат до успеха. Истината е, че вторите може би са по-привилегировани и ще имат по-голям шанс. Купа "Стенли" се печели с опит, а не със скорост.

Може ли Канада да сложи край на сушата?
Купа "Стенли" ще бъде връчена на канадска територия (Едмънтън), но дали канадски отбор ще я спечели? Това не се е случвало от 1993-а в посока Монреал. През миналата година трите канадски отбора отпаднаха още на старта. Този сезон домакините ще имат 6 представителя, но всеки от тях ще бъде в квалификационната фаза, като Уинипег и Калгари играят един срещу друг. Торонто и Едмънтън са на своя територия, но истинско домакинско предимство няма, тъй като липсва публика. Защитата на кленовите листа е доста слаба, докато Конър Макдейвид и Леон Драйзайтъл са отлични в атака за ойлърс, но досега това не е донесло кой знае какви успехи в плейофите. Ядрото на Ванкувър е доста младо, Калгари едва ли ще прескочи Уинипег, а Монреал среща много тежък противник в лицето на Питсбърг. Посоката сочи, че трудно ще станем свидетели на изненада от канадска посока.

Сейнт Луис ще направи ли дубъл?
Историята казва "не". Пингвините го направиха през 2016 и 2017, но това бе изключение и се случи за пръв път от Детройт (97 и 98). Като шампион през 2018-а, Вашингтон бе отстранен още на старта на плейофите година по-късно. Носителят на Стенли винаги страда през следващия сезон, защото всеки се цели в него. Но сега почивката бе добре дошла за музикантите. Те получиха нужното време за презареждане, като си върнаха и Владимир Тарасенко след контузия. Имат добра основа, защото запазиха основния си състав, като пропускат предварителната елиминация. Но едва ли това ще им бъде достатъчно за втора поредна “Стенли”.

“Тема Спорт”

Още от Зимни спортове

Виж всички