Христо Маринов: Взехме нов треньор и за трите стила

Христо Маринов: Взехме нов треньор и за трите стила

Президентът на федерацията ни по борба Христо Маринов говори пред "Меридиан Мач" за наболелите въпроси в най-успешния ни спорт, както и за това какво ще бъде планирането, след като стана ясно, че в периода 12-20 декември ще има световно първенство по борба за мъже и жени в Белград, което преди пандемията не бе предвидено. Същият месец, пак в Белград, но в периода 2-10, ще има световно за юноши. Маринов споделя на кое от двете първенства ще участва младата ни сензация Едмонд Назарян.

- Г-н Маринов, в крайна сметка може да се окаже, че борбата ще бъде единственият спорт, който в годината на пандемия от коронавирус ще проведе световно и европейско първенство. На европейското в Рим през февруари спечелихме три титли и купища медали, как според вас ще бъде на мондиала?

- Мнозина очакваха, че до края на годината ще има първенства само за подрастващи, но ето че се реши да има и световно за мъже и жени. Тук искам да подчертая, че това обаче съвсем не е сигурно. В обстановка на такава пандемия всяко едно решение е предпоследно. Дано обаче се състои, за да не губят състезателите форма. И тъй като световното приключва няколко дни преди Коледа, дано борците ни зарадват – и мен, и привържениците на този спорт, а и самите себе си с медали и добро класиране.

- На кой шампионат ще участва Едмонд Назарян – на този за юноши или пък при мъжете. А може би и на двата…

- Би трябвало да е при мъжете, но в коя категория, ще се реши по-късно. Той трябва да трупа опит при мъжете и са му нужни колкото се може повече участия. Ако иска да се бори и то успешно на олимпийските квалификации догодина, трябва да обгори в огъня, както се казва.

- Само в България ли ще бъдат на лагер националните ни отбори до световното?

- При тази обстановка в световен мащаб с коронавируса, при която всяка държава прилага различни мерки, най-вероятно ще си останем само тук. Ще тренираме в Тетевен, на „Спортпалас“ край Варна и в Сливен. Но както казаха, всичко зависи от обстановката.

- Успяха ли да се присъединят към лагера на националите натурализираните чеченски и дагестански борци като Умарпашаев, Магамаев, Батаев….

- Засега все още не са пристигнали заради мерките, които прилагат в Русия относно коронавируса.

- Има ли някакви промени в треньорските щабове на националните отбори, след като мерките бяха охлабени и бе позволено да се тренира?

- Генерално няма никакви промени, но взехме нов кондиционен треньор и за трите стила. Казва се Николай Станчев и преди работеше при Иван Раднев в САЩ. Той ще се грижи за физическото състояние на всички борци.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти