За шести път на 6 септември най-силните бегачи ще стартират в щафетен маратон

За шести път на 6 септември най-силните бегачи ще стартират в щафетен маратон

Най-силните атлети на България в средните и дълги бягания ще се състезават в щафетен маратон. На 6 септември от 9:00 часа ще се проведе шестото издание на “София Екиден Маратон“.  Щафетното бягане е за отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5 км+10 км+5 км+7.195 км = 42.195 км).

По традиция в надпреварата стартират най-добрите ни атлети, както и медалисти от световни първеснтва и олимпийски игри в други спортове, които използват щафетния маратон в своята подготовка.

Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото ”Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция.

Събитието ще се проведе под патронажа на японския посланик в Република България. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония.

Състезанието е и в част на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане. Трасето е със старт-финал пред стадион “Васил Левски“, а атлетите ще бягат из централните улици на столицата.
 
Освен професионални спортисти в състезанието могат да се запишат и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България.
 
Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени. Записването продължава в сайта на състезанието – www.sofiaekidenmarathon.com

 

Още от Лека атлетика

Виж всички