Най-важното за новата ранкинг система на АТР

Най-важното за новата ранкинг система на АТР
Официално: АТР с важна промяна в ранкинг системата
Официално: АТР с важна промяна в ранкинг системата

Очаквано мъжката тенис асоциация (АТР) обяви важни промени в световната ранглиста, за да избегне напрежение и ощетяване на играчите в ситуацията на пандемията на COVID-19. Напълно логично ранглистата вече ще се изчислява според резултатите от последните 22 месеца (март 2019 - декември 2020), а не както беше досега - според последната 1 година.

Ето най-важното за новата система от сайта на АТР:

Защо се правят промените сега?

Заради несигурната ситуация с календара за 2020 година в условията на пандемия. От 16 март насам ранглистата е замразена и играчите няма да губят точките, натрупани досега. Това ще създаде сигурност на играчите, които не могат или не искат да пътуват за турнирите.

Как ще се отрази на играчите новата система?

За остатъка от 2020 година никой играч няма да има по-малко точки, отколкото сега в замразената ранглиста. Но състезателите могат да надградят след подновяването на сезона с резултати, които са били по-добри от постигнатото им до момента.

Кога влиза в сила новата система?

Ранглистата ще бъде обновена в понеделник след първия турнир от подновяването на сезона.

Коя ранглиста ще се използва за изготвянето на схемите на турнирите, когато се подновят?

Замразената от 16 март ранглиста ще се ползва за първите две седмици от подновяването на сезона. Оттам нататък ще се ползват новата ранглиста. Например, US Open ще ползва ранглистата към 24 август.

Как ще се смятат точките от турнирите до края на сезона към ранкинга на играча?

Играчите могат да ползват най-добрите си резултати от участие в турнир през 2019 и 2020 (ако е след подновяването на сезон 2020). Ако представянето в даден турнир (например, "Мастърс"-а в Мадрид) през 2019-а е по-добро от това през 2020-а, няма да се смятат точки от 2020-а.

Ако един играч има еднакво класиране в турнир през 2019-а и през 2020-а, кое ще се причисли към ранкинга му?

Няма да се брои резултатът от 2020 година. Така ще се запази някаква честност и играчът няма да може да повиши точките си с идентичен резултат на този от 2019-а.

Може ли един играч да брои точките си от един и същ турнир през 2019-а и 2020-а?

Не, играчът може да ползва само един резултат от един и същи турнир.

Как ще се приспадат точки до края на 2020 година?

До края на сезон 2020 играчът ще заменя точките си в ранглистата само ако резултатът му от турнир през 2020-а е по-добър от същия турнир през 2019-а. Ако обаче през 2020-а участва в турнир, в който не е участвал през 2019-а, точките му ще се броят само ако надхвърлят най-малкия спечелен брой от даден турнир в рамките на 22-та месеца. През 2021 година ще се върне старата система.

Как ще става класирането за Финалите на АТР?

Заради замразяването на световния тур тази година няма да има типичното "Състезание до Лондон" и съответно участниците във Финалите на АТР ще бъдат избрани според световната ранглиста на 9 ноември. Същото важи и за Младежките финали на АТР в Милано.

Какво ще стане с точките от Финалите на АТР 2019?

Точките от Финалите на АТР 2019 ще бъдат приспаднати от обновяването на ранглистата на 9 ноември 2020 (след "Мастърс"-а в Париж). Въпросните точки няма да имат значение за класиране на Финалите на АТР 2020.

Ще има ли удължаване за приспадането на точките от турнирите, проведени досега през 2020?

Ако сезон 2021 започне и се проведе нормално, няма да има промени.

Колко време ще се броят точките, спечелени само през 2020 година?

Точките ще се броят в следващите 52 седмици или до провеждането на същия турнир през 2021-ва. Точките от 2021-ва също ще останат 52 седмици напред.

Ще се броят ли за задължителни турнирите до края на 2020 година?

Не.

Как ще се определят класиралите се за АТР Cup?

Първата фаза на класирали се ще се определи от ранглистата на 14 септември 2020 година, а втората фаза - от ранглистата на 16 ноември.

Още от Тенис

Виж всички