ФИФА дава 1.5 милиарда долара на футболните федерации за борба с пандемията

ФИФА дава 1.5 милиарда долара на футболните федерации за борба с пандемията
Австралия и Нова Зеландия ще приемат Мондиал 2023 за жени
Австралия и Нова Зеландия ще приемат Мондиал 2023 за жени

Международната федерация по футбол ФИФА ще отдели 1.5 милиарда долара, за да помогне на националните федерации да се справят с последиците от пандемията от коронавирус, съобщиха от организацията.

Всяка от 211 асоциации, които са членове на ФИФА, ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 милион долара. Ще бъде отпусната и допълнителна безвъзмездна помощ в размер на 500 хиляди долара за развитието на женския футбол. Всяка от шестте конфедерации ще получи по 2 милиона долара. Тези плащания ще бъдат извършени в първите два етапа на плана на ФИФА.
В третия етап на всяка национална федерация ще бъде предоставена възможност да кандидатства за заем в размер от 500 000 до 5 милиона долара, но сумата не трябва да надвишава 35% от годишните приходи. На конфедерациите ще бъде предложен заем до 4 милиона долара. Ще бъде създаден специален комитет, който да контролира ефективността на изразходването на средствата. Той ще бъде ръководен от финландеца Оли Рен.

ФИФА одобри и годишния бюджет на организацията за 2021 година и въведе актуализиран календар за националните отбори. По-специално бяха одобрени промени в календара на европейските отбори, които вече ще могат да играят три мача вместо два в есенните прозорци, запазени за международни срещи на национални отбори.Утвърден беше и регламент за олимпийските турнири по футбол за Игрите в Токио, които бяха отложени поради пандемията от коронавирус от 2020 до 2021 година. На Олимпиадата ще могат да участват само трима играчи над 23 години. ФИФА ще позволи на момчетата, родени през 1997 година, да участват в олимпийския турнир в Токио.

Още от Футбол свят

Виж всички