ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Септември отново атакува БФС - публикуват "откровени лъжи"

Септември отново атакува БФС - публикуват "откровени лъжи"
Съдът посече надеждите на Септември, ЦСКА 1948 окончателно в efbet Лига
Съдът посече надеждите на Септември, ЦСКА 1948 окончателно в efbet Лига

От ПФК Септември публикуваха становището си по отношение на становището на БФС за правния развой на казуса със спирането на шампионата във Втора лига. От клуба нарекоха излязлото по-рано на сайта на централата комюнике като "откровени лъжи".Пълният текст на становището:

Във връзка с откровените лъжи на Български футболен съюз, публикувани днес на официалната интернет страницата на футболната ни централа, маскирани под заглавието "Изявление на ръководството на БФС", ПФК Септември АД - гр. София предоставя на Вашето внимание опровержение на адвокат Радостин Василев и адвокат Васил Райчев. 

О П Р О В Е Р Ж Е Н И Е

Във връзка с неверните и манипулативни твърдения в т.нар. "Изявление на ръководството на БФС", публикувано на електронната страница на БФС на 10.06.2020 г., молим да имате предвид следното:

С Определение № 4035/04.06.2020 г. по адм. д. № 4637/2020 г. на Административен съд София-град /АССГ/ съдът е оставил без разглеждане искането на "ПФК СЕПТЕМВРИ" АД за спиране на предварителното изпълнение на Решението на ИК на БФС от 15.05.2020 г., с което се прекратява първенството във Втора професионална лига /ВПЛ/, и е прекратил именно това частно производство – по адм. д. № 4637/2020 г. на АССГ, но не и производство по жалбата срещу решението изобщо. Мотивът за прекратяването е фактът, че самото обжалване спира изпълнението на индивидуалните административни актове и по тази причина нашето искане по този въпрос е оставено без разглеждане. Авторът на т.нар. "изявление" на електронната страница на БФС демонстрира грубо непознаване на процесуалното право, тъй като посоченото определение не е влязло в сила, а е обжалвано от "ПФК СЕПТЕМВРИ" АД пред Върховния административен съд с частна жалба вх. № 15733/05.06.2020 г. на АССГ.

Нещо повече, в посоченото определение АССГ сочи, че в случай че обжалваното решение е индивидуален административен акт, то "с жалбата срещу същото се спира неговото изпълнение ex lege, по силата на законовата разпоредба на чл. 166, ал. 1 от АПК, понеже в случая липсва разпореждане за допускане на предварително изпълнение в акта и по силата на законова разпоредба не се допуска такова". След като БФС се позовава на определението, следва с оглед суспензивното действие на подадената жалба да продължи провеждането на първенството във ВПЛ, при това незабавно. Авторът на изявлението неправилно тълкува определението на съда, като се опитва да извлече от него ползи, каквито обективно не съществуват.

В изявлението си "ръководството на БФС" пропуска да отбележи също така, че със същото Определение № 4035/04.06.2020 г. АССГ е разпоредил делото да се докладва на председателя на II отделение на АССГ за образуване на ново дело и разпределението му на нов съдия-докладчик, с оглед разглеждането на жалбата по съществото на спора. Именно в това ново дело ще бъде разгледана по същество жалбата на "ПФК СЕПТЕМВРИ" АД.

Искаме да опровергаем внушенията за неоснователност на подадената жалба, тъй като към настоящия момент липсва произнасяне от съда относно законосъобразността на Решението на ИК на БФС от 15.05.2020 г., с което първенството във ВПЛ е прекратено, като именно тя е предмет на жалбата на "ПФК СЕПТЕМВРИ" АД.

Във връзка с твърдението, че жалбата на "ПФК СЕПТЕМВРИ" АД била "подадена в нарушение на административнопроцесуалния кодекс, съгласно който същата се подава чрез органа, издал оспорвания акт", искаме да подчертаем, че жалбата е подадена директно до АССГ, тъй като в нарушение на чл. 61, ал. 1 АПК издателят на решението – БФС, не е съобщил надлежно акта на "ПФК СЕПТЕМВРИ" АД, нито му го е връчил, като на 15.05.2020 г. е публикувано единствено съобщение, съдържащо резюме на взетите от ИК на БФС решения от същата дата, на електронната страница на съюза. Нещо повече, БФС е игнорирал изричното искане на "ПФК СЕПТЕМВРИ" АД да му бъде връчен препис от решението, направено с Писмо вх. № 126/21.05.2020 г.

Като изключим липсата на професионална етика и ниската правна култура на автора на т.нар. "изявление", които не смятаме да коментираме, считаме, че при наличието на висящи съдебни производства по казуса подобни неверни и манипулативни твърдения се правят единствено в опит БФС да прикрие собствените си незаконосъобразни действия при издаването на решението, както и да повлияе на решаващите съдебни инстанции. Дълбоко сме убедени, че ако окончателното разрешаване на спора "разлае кучетата", това ще бъде единствено в интерес на правото и на българския футбол.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти