Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" след Нидерландия - Украйна 3:2

Иван Белев от ЦСКА: Имаме две цели – погасяването на задълженията и намирането на спонсори (видео)

Иван Белев от ЦСКА: Имаме две цели – погасяването на задълженията и намирането на спонсори (видео)

Имаме две цели – погасяването на задълженията и намирането на спонсори. Това заяви в интервю за БГНЕС членът на Управителния съвет на хандбалния ЦСКА Иван Белев. На първо време ХК на ЦСКА трябва да събере минималната сума от 20 000 лв, с които да погаси част от натрупаните задължения през годините.

"Нещата не се променили драстично в последните месеци – като цяло ние сме в една спирала надолу от доста години, още от предишното ръководство има задължения, които са натрупани и са свързани с прехвърлянето на собствеността на залата от Министерството на отбраната към Министерството на спорта. Преди няколко години се смени и последното ръководство. Дойдоха някои хора, бивши състезатели на клуба, и решихме да го вдигнем на крака, разбира се, не със собствени средства, защото не сме бизнесмени. Идеята ни беше да популяризираме играта, да подобрим инфраструктурата, така че да завъртим колелото. Но не срещнахме по един или друг начин подкрепа – основно не може да се справим с финансирането и намирането на спонсори".

"Не можем да получаваме средства от държавата по различните програми с тези натрупани задължения с години. Опитахме се на няколко пъти да сключим някакви споразумения, като в последните месеци имаше някакво медийно отразяване и получихме протегната ръка от ММС и имаме такова споразумение. Сега вече за първи се стигна публично до някаква кампания за дарения. За да се включим в това споразумение, трябва да съберем минимална сума – 20 000 лв, с които да погасим някаква част от натрупаните задължения, а след това ММС ще разсрочи останалите ни задължения и ние на месечна база ще може да погасяваме. Естествено, ще ни трябва и някаква помощ, за което апелираме и с тази кампания, но ще може да получаваме и средства от държавата по различните програми,а с тях да помагаме за инфраструктурата и всички други разходи|, започна той.

Задълженията на хандбалния ЦСКА са около 100 000 лв. "Като задължения, в споразумението, което имаме предоставено, се водят малко над 90 000 лв. Има и други, като спортни имоти Сердика, която се прехвърли към тях собствеността, имаме частен съдия изпълнител, банков запор, но, да, около 100 000 лв са задълженията на клуба, които се надяваме, че ще започнем да погасяваме – пред нас задачите са две: тези суми, които започват да се натрупват от дарения ще стигнат за първоначалната вноска, но след това целта е да намерим една или повече фирми, които с минимални средства да ни оказват помощ на месечна база. От доста години се опитваме да постигнем този резултат, имаме инвестиционен план за оздравяване на клуба с конкретни неща, които може да предложим. Но към момента не сме открили някой, който да ни помогне – надяваме се с тази кампания, с медийното отразяване, да се намерят хора, които да преценят, че тези суми са малки за една фирма да ги дава за развитието на спорта. По този начин ще можем постепенно да започнем възстановяването на отбора и инфраструктурата".

Белев сподели, че до момента са събрани 13 000 лв от дарителската кампания, а целта е да бъдат събрани минимум 30 000 – 20 000 за първоначалното погасяване и 10 000 лв за един нетърпящ ремонт на покрива, който протича при валежи. "Към момента са събрани в кампанията около 13 000 лв, като сме сложили 30 000 като цел, за да може да платим тези 20 000 лв и имаме нетърпящ за бавене текущ ремонт, може да се види в края на залата – при валеж не може да се тренира, защото има доста голям теч от покрива. Другите 10 000 са предвидени този ремонт да го направим със собствени средства от даренията, а не да чакаме програми, които ще ни бъдат предоставени от ММС – предполагам ще отнеме технологично време да ни включат в тях и да можем да сме бенефициент във времето. Пандемията на нас по никакъв начин не ни повлия, при нас всяка зима е пандемия, може да го кажем. Просто температурите в залата падат много, понякога е по-студено отколкото навън, хидроизолацията и енергийна ефективност трябва да се направят възможно най-скоро, за да приемат деца през дъждовните и зимни дни. Залата е почти затворена в това време. Освен всичко друго ние не взимаме такси от децата, така че без значение дали тренират или не, ние нямаме финансов актив от това нещо", продължи той.

"Хандбалът се изучава в училище, използваме този етап, когато учениците го учат, за да набираме хора през училищата. Имаме специално приготвена програма за разрастване на хората, тъй като преди 10-12 години, даже може би малко повече, имахме пълната пирамида от отбори – от 10 г. момчета и момичета до представителни отбори мъже и жени. Сега сме я разрушили напълно – три отбора деца, единият от тях тренира в момента, три отбора в мъжкия профил, различни възрасти до юноши се стига, нямаме нищо в женския профил, както и представителни тимове. Но интерес има, децата харесват спорта, в училище се играе, има училищни първенства. Есента имахме женски отбор от училище, тренираха безплатно в залата, искаха да тренират, и ние ги включвахме с други отбори, за да влизат във форма и да учат спорта. Има интерес, не е толкова голям колкото във футбола, но в някаква степен може да намираме деца, стига да имаме подходящата инфраструктура и да може децата да дойдат спокойно и родителите да ги пуснат в залата. Не може да осигурим дори чистотата на залата – при влага отгоре от тавана се разпада мазилката, дори сутринта да е измита, следобед може да я намерим в залата, а отопление няма от 20 години", добави той, казвайки, че децата продължават да имат интерес към спорта.

"Това, което правим е, че търсим контакти с фирми. Имаме различни кампании през някои платформи в онлайн пространството. Търсим хора на добри позиции, финансови мениджъри, и оттам да популяризираме каузата. През познати търсим хора, които могат да ни осигурят среща с някоя фирма, в която да представим и дискутираме този план. Трудно е да стигнем до хората, които могат да вземат решение "Да, вместо да си сложа билборд, ще дам някакви средства на клуба, за да може да се сложи рекламa", завърши Белев.

ЦСКА е наи-успешният хандбален клуб в България, с 10 титли на страната при мъжете и 12 при жените. Отделно “червените” имат във витрината си 10 Купи на България за мъже и 8 за жени. Състезателите на ЦСКА дълги години са били и гръбнака на националните ни отбори. През годините в редиците на "червените" дори е имало повече национали, отколкото са титулярните състезатели.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти