Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" след Нидерландия - Украйна 3:2

Битка за оцеляването на ЦСКА в името на любовта към хандбала (видео)

Битка за оцеляването на ЦСКА в името на любовта към хандбала (видео)

ЦСКА събира средства, за да има къде децата да тренират

Небето над София е тъмно. Проливен пролетен дъжд се изсипва над града. В залата по хандбал на ЦСКА нямат късмет.

Денис и съотборниците му ще трябва да използват половината игрище, защото в другата част на залата от тавана тече.

"Не отиваме там, където капе вода, и по този начин имаме много по-малко място за игра. Зимата повечето пъти не идваме. От време на време идваме, но е много студено, затова повечето пъти тренираме в малка зала в училището, но тя не ни е много удобна", споделя Денис

пред bTV

.

"Топките стават като камъни през зимата, наистина, когато температурите станат много ниски, тук не се получават много добри занимания", добавя треньорът Василен Челебиев.

Ще се съживи ли един от най-великите клубове на ЦСКА?
Ще се съживи ли един от най-великите клубове на ЦСКА?

Денис е едно от близо 50-е деца, избрали хандбала, за да поддържат физическа форма. И признава, че не иска да се занимава с друг спорт, въпреки тежките условия в залата.

Някога символ на величие и успехи, днес хандбалният ЦСКА, останал единствен в столицата, е изпаднал в немилост. Разпадаща се зала, нулеви приходи, висок наем за съоръжението, натрупани задължения към министерството на спорта. Това е спиралата от проблеми, които в клуба се опитват да разрешат.

"Ние от години не получаваме никакви средства дори и по програмите от тотализатора, от всички механизми, които са предвидени да поддържат клубовете, поради причината, че сме в графата длъжници и имаме задължения.", обясняват от клуба.

След предупреждения, че ще бъдат изгонени от залата и опити тя да бъде затворена, в крайна сметка клубът постига споразумение с държавата за разсрочено плащане на задълженията. Те са в размер на малко над 90 хиляди лева.

"Споразумението е точно такова – да платим първоначално около 20 000 лв. от старите задължения, останалата част – още около 70, да бъдат разсрочени месечно, което се получава с текущия наем горе-долу сума от 3000 лв. на месец, която след това трябва да погасяваме."

Ако плати първата вноска от 20 хил. лева, клубът ще излезе от списъка на длъжници към министерството и ще има право да кандидатства за финансиране по различни програми. За да съберат първоначалната сума, от ЦСКА стартираха дарителска кампания в bg.helpkarma.com и си поставят две първоначални цели - да съберат средстава за разсрочване и да популяризират каузата си с надеждата да получат подкрепа от други фирми.

Целта на ръководството на ЦСКА не е да развива грандиозен бизнес, не е да печели, не е користна. Целта е да има къде да тренират децата. Толкова просто.

"При нас е изключено да се говори за печалба, ние сме просто с любов към спорта. Никой от нас няма да изкара и една стотинка от това нещо и никога не сме го мислели, че ще се случи. Ние сме група от хора, които сме играли тук цял живот като юноши, след това като мъже. И просто се притекохме на помощ, за да се опитаме да съществува клубът и други деца да играят, както ние сме играли едно време и каквато радост сме изпитали ние от спорта".

Пример за това, че любовта към спорта може да е чиста и искрена, е треньорът на малчуганите – Василен Челебиев. Той работи в школата от 8 години. Без заплата. "Основно оставаме заради децата и любовта към хандбала. Като видим този пламък в очите на децата, че им се играе тази игра и няма как да ги оставим, да не се занимаваме с тях", категоричен е треньорът.

А пример за това, че страстта към хандбала се предава от поколение на поколение е малката Рая. Едва на 5, момиченцето, което си представя да играе хандбал, докато не порасне, е наясно с проблемите на клуба.

"В тази зала има едно нещо, което е много зле – трябва да се пребоядисат стените и да се почисти. И таванът тече и трябва да се поправи".

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти