Руми Нейкова №1 на Балканите

Руми Нейкова №1 на Балканите

Румяна Нейкова, европейска шампионка и втора на световното първенство по гребане тази година, бе обявена за „Спортист №1 на Балканите” в 35-ото издание на  традиционната анкета, организирана от БТА. Нейкова е първата представителка на гребането, която печели приза за №1 на Балканите в 35-годишната история на анкетата. Това бе 21-ва победа за България в престижната класация. Абсолютен рекордьор е световната шампионка на скок височина Стефка Костадинова, която 5 пъти е триумфирала като №1. Руми изпревари сръбската тенис звезда Новак Джокович, който се изкачи до третото място в света през тази година. На трето място е световната вицешампионка от многобоя по спортна гимнастика и носителка на пет медала от световни и европейски първенства през тази Стелиана Нистор.

 

Другите българи в десетката световните шампиони по борба и вдигане на тежести Явор Янакиев и Иван Стоицов останаха съответно 6-и и десети в престижната класация.

 

 

В анкетите бяха посочени имената на общо 23 спортисти от 10 вида спорт - баскетбол, борба (класическа и свободна), вдигане на тежести, волейбол, гребане, лека атлетика, спортна гимнастика, тенис, фигурно пързаляне и футбол. С по двама представители сред десетте най-добри са борба, лека атлетика и тенис, а с по 1 - баскетбол, вдигане на тежести гребане и спортна гимнастика.

Топ 10 на Балканите:
1. Румяна Нейкова (България - гребане) - 53 точки
2. Новак Джокович (Сърбия - тенис)  - 47
3. Стилиана Нистор (Румъния - спортна гимнастика) - 44
4. Рамазан Шахин (Турция - свободна борба) - 35
5.Елван Абейлегесе (Турция - лека атлетика) - 34
6.Явор Янакиев (България - класическа борба) - 33
7.Димитрис Диамантидис (Гърция - баскетбол) - 32
8.Хрисопиги Деветци (Гърция - лека атлетика) - 29
9.Йелена Янкович (Сърбия - тенис) – 29
10.Иван Стоицов (България - вдигане на тежести) – 28 точки

Снимки: ГЕОРГИ КАЗАКОВ, Sportal.bg 

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти