Рафа Паскуал - заместникът на Любо Ганев

Рафа Паскуал - заместникът на Любо Ганев

Испанският волейболист Рафаел Паскуал, който сега защитава цветовете на българския шампион ЦСКА е в основата на доста от успехите на италианския Кунео от 1996 до 1999 година.

38-годишният испанец е привлечен в Кунео през лятото на 1995 година от Силвано Пранди като заместник на напусналия българин Любо Ганев. Паскуал има трудната задача да се бори със сянката на звездата Лупо, който е обожаван от публиката. За щастие на Рафа, той показва отлична игра, налага се като титуляр и бързо става любимец на тифозите на отбора, които до някаква степен успяват да заменят Любо Ганев с Рафа Паскуал.
Още през първия си сезон в Кунео Рафаел Паскуал има основна заслуга за спечелените от Кунео Купа на Италия, Купа на Европейската волейболна конфедерация (CEV) и първо място в редовния сезон на Серия А1, но за негово съжаление отбора отпада в плейофите за титлата. През следващия сезон 1996/1997 година испанецът се превръща в звездата на Кунео и всички успехи се дължат на неговата игра (б.а. Кунео печели Суперкупата на Италия, Суперкупата на Европа, КНК на Европа). Паскуал става топреализатор в италианската Серия А1 със 741 точки.

След като през лятото на 1997година в Кунео е привлечен сръбският разпределител Никола Гърбич, двамата се превръщат в "убийствено" дуо и носят всички успехи на отбора през сезон 1997/1998 година (б.а. Кунео печели Суперкупата на Европа, КНК на Европа). След сезон в отбора на Кунео настъпват съществени промени и Рафа постепенно остъпва мястото си на титуляр. Паскуал решава да остане в клуба и през сезон 1999/2000 година, след което напуска отбора в посока Япония.

СНИМКИ: piemontevolley.it

Още от Волейбол

Виж всички