Илиана Раева: При тази политика, в Рио няма да имаме един спортист

Илиана Раева: При тази политика, в Рио няма да имаме един спортист

Чудесно е, че се правят зали, но кой ще влезе в тях, когато няма деца, които да тренират!?

Старши треньорът на българския ансамбъл по художествена гимнастика Илиана Раева бе в студиото на

bTV

. Часове след като се завърна със своя отбор от олимпиадата в Лондон, тя говори за представянето там и за проблемите на родния спорт... Предоставя интервюто с известни съкращения.

Каза преди малко, че да сме шести е закономерно. Защо?

- Не казвам, че е закономерност да сме шести, а е закономерно това, което се случи. Бяхме готови за медал, това нещо се видя. Допуснахме грешка. Всичко беше на косъм. Волейболът, борците, боксьорите, Мария Гроздева... Може би наистина нещо трябваше да се случи такова, за да се заговори много за развитието на спорта, за състоянието и за всичко, което се случва. Аз лично по никакъв начин не мога да бъда недоволна от момичетата.

За малшанс ли говорим?

- При нас е две минути и половина, за които трябва да си абсолютно безгрешен. Допуснахме това изпускане. Дори не беше толкова жестоко наказанието. Всички бяха категорични, че България трябва да вземе медал и поради тази причина всички са много тъжни.

Само два медала като генерално представяне...

- Когато волейболът се разбра, че няма да вземе медал, ми се обадиха по телефона и ми казаха “Цялата страна сега гледа към вас”. Естествено, всичко това е стигнало и до момичетата, но не мисля, че това е причината. Знам какво е мнението на хората, защото получих стотици хиляди коментари на профила си във Фейсбук. Истински се надявам, че няма да допуснем да стигнем до там анализа да се прави след Рио, където няма да имаме нито един представител.

Какво трябва да се направи?

- Всичко е закономерно, в следствие на промените, които се случиха в тази държава. Спортът от 20 години, не е бил държавна политика. Липсата на компетентни кадри във всички нива в йерархията. Последните, които трябва да обвинявате, са спортистите. Напоследък се направиха наистина много неща по материалната база. За да има развитие един спорт основните неща са базата, финансирането и кадрите. Наистина видяхте, че футболът в България е унищожен. Независимо от милионерите, които непрекъснато се бият в гърдите, че правят някакви неща. Вярвам, че в спорта има по-различни хора. Федерациите успяха да запазят до голяма степен кадърните и компетентните хора, които ръководят спорта. Но беше унищожена приемствеността.

Добре, какво е било преди и какво е сега?

- Имаше една изключителна политика по отношение на спорта, във всички нива. Ръководители, треньори, методисти, спортисти, материална база, финансиране. Думичката няма по мое време, не я е имало. Ние имахме най-скъпите медикаменти за възстановяване, най-важната апаратура. Огромният проблем са треньорските кадри и развитието на масовия спорт. Децата трябва да практикуват спорт от най-ранна възраст и да бъдат насочвани спрямо физиката си. Чалгата в този си вид би спорта. Не съм съгласна с Нешка. Децата ги възпитаваме ние и ние ги превръщаме в такива, каквито са. Какво ще стане след Данчо Йовчев? Влезте и вижте в залата по спортна гимнастика. Какво ще се случи с борците, които се отказват? Няма никой отдолу. В Рио няма да имаме отбори и спортисти, с които да отидем. Чудесно е, че се правят зали, но кой ще влезе в тях, когато няма деца и спортисти? Няма треньори. Треньорът взима някакви 30 процента от наградата на спортиста. Това е обидно. Всичко е сбъркано и само дават акъл. Аз съм най-добра за началник, но някой трябваше да работи. И аз мога да съм страхотен началник и ще бъда в пъти по-добър от много хора, които се бият в гърдите. Но някой трябва да влезе в залата и да прави състезатели. Огромен апел към журналистите. Вие участвате в унищожаването на спорта.

Как?

- Никъде не видях задълбочен анализ. Ще си подадете ли оставката... Апелът ми е, компетентни журналисти, които да знаят в дълбочина какъв е проблемът на спорта. Там да атакуват. Да, има треньори, които не стават за тази работа. Журналистиката до някъде е изключително обвързана и не смеят да задават правилните въпроси. Слушаме първенства, които обясняват, как щели да глобяват и да режат парите... Вие трябва да помогнете с изключителна критика. Задълбочена и градивна.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти