Андреа Дзордзи отписа България за Световната лига

Андреа Дзордзи отписа България за Световната лига

Легендарният италиански волейболист и настоящ коментатор и блогър на Международната волейболна федерация (FIVB) Андреа Дзордзи, изобщо не слага България в сметките за предстоящото издание на Световната лига. Дзорзди направи традиционния си анализ за турнира през тази година, след като станаха ясни съставите на отделните отбори. Според легендарният волейболист Италия, Полша, Русия и Бразилия са основните фаворити за спечелване на Лигата. Като възможни техни конкуренти за добре класиране Дзордзи добавя още отборите на Аржентина, Германия и САЩ, докато националния тим на България, който стана 4-ти на Олимпиадата в Лондон и Световната лига през 2012 година, изобщо не се споменава в дългия и подробен коментар на италианеца.

"От създаването си през 1990 година Световната лига се доказа като изключителен международен волейболен турнир не само заради качеството на играта, но също така заради платформата, която тя предоставя за развитие на нашия спорт. С увеличаването на броя на участващите отбори тази година, конкуренцията ще се увеличи, а с това и нивото. Тъй като това е първата година от новия олимпийски цикъл, всеки отбор ще се опита да покаже сериозни претенции за Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година".

"Според моето мнение Италия, Полша, Русия и Бразилия са четирите отбора, които имат добри изходни позиции да спечелят Световната лига. Италианският отбор току-що започна своя подготвителен лагер в Кавалезе, малък град в северната част на Италия, със силна група от млади играчи, които вече играят в първа и втора дивизия на първенството. Италианският национален тим се възроди през последните няколко години и отново се превърна във важна цел. Всеки волейболист работи здраво, за да попадне в него. Италия има млади и амбициозни играчи, които се борят за първото място, въпреки че за много от тях, Световната лига ще бъде първа възможност да играят на голям международен турнир".

"След това е Полша, страна със страхотни играчи и невероятни фенове. Победителят от последното издание на Световната лига ще разчита на същия състав, с изключение на Павел Загумни, за да спечели за втора поредна година. Полша има някои физически мощни силни и технически добре развити волейболисти като Курек, Мозджонек и Бартман, които са перфектни за съвременния волейбол и също така са изключително отдадени на спорта. Te знаят, че имат подкрепата на цялата нация, което може да им увеличи ентусиазма и енергията, но и да ги подложи на голямо напрежение. Докато са под това психическо напрежение, са способни да постигнат всяка цел".

"Руският национален отбор има всичките качества, необходими, за да спечели тазгодишната Световна лига, но трябва да покаже по-голямо постоянство в играта си. Олимпийското злато трябва да им даде самочувствието да се борят за титлата в Световната лига, но трябва да внимават да не почиват на лаврите си и да загубят инерцията. Новият селекционер Андрей Воронков е изправен пред две големи предизвикателства според мен. Първото е да намери начини да мотивира играчите си да продължат да печелят, а второто е да запълни дупката оставена от Сергей Тетюхин, който беше ключов играч за руснаците в продължение на много години. За да имат предимство Воронков трябва да впрегне майсторски таланта на всичките си силни играчи, с които разполага".

"Бразилия има много отлични играчи, дори и след отказването на суперзвездите Жиба и Серджо. Сегашният отбор е млад, но опитен, и винаги е орисан да бъде фаворит, както беше през последното десетилетие. Техният треньор, Бернардо Резенде, който е на кормилото на тима в последните 13 години, трябва да намери решение и да изведе отбора си до победа след поражението на олимпийския финал в Лондон 2012. Резенде няма да се откаже след загубата, а страстта му като треньор ще бъде важен фактор за успеха на тима му".

"Това, обаче, не означава, че други отбори не могат да се представят блестящо. Волейболистите на Аржентина, които ще бъдат домакини на финалите на Световната лига. обичат да играят пред своите фенове. Това ще бъде мястото, където младите аржентински играчи ще намерят най-голямата мотивация и вдъхновение. Конте, Де Секо и съотборниците им имат много технически умения и ловкост, които могат да използват в своя полза".

"Германия има възможност да затвърди позицията си в международен план след скорошните им успехи, но отборът трябва да продължи да играе така както през последните няколко години. Знам, че Витал Хейнен, треньорът на Германия, ще се стреми към най-доброто и ще работи здраво, за да задържи и увеличи успехите на отбора си".

"САЩ също има шанс да остави своя отпечатък върху Световната лига през тази година с Джон Спероу и неговия помощник Мат Фюрбринджър начело. Те ще трябва да търсят нова идентичност за тима си, но американските треньори и играчи са традиционна най-добрите в света, когато работят в името на отбора. През последните няколко години САЩ не са изиграли нито един технически брилянтен мач и не са показвали достатъчна решителност за победа, както в миналото. Няма да им бъде лесно, тъй като Спероу и Фюрбринджър не могат да разчитат на много от опитните си играчи, поне не толкова много, колкото други отбори. Въпреки това, знам, че могат да постигнат успех в изграждането на висококласен отбор, който може да изненада волейболния свят още веднъж".
"Излишно е да казвам, че с нетърпение очаквам мачовете в тазгодишната Световна лига", завърши Дзордзи.

Още от Волейбол

Виж всички