Камило Плачи: В женския волейбол навлизат методи на работа от тези при мъжете

Камило Плачи: В женския волейбол навлизат методи на работа от тези при мъжете

Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Камило Плачи говори по темата "Системи на игра" на завършилия днес треньорски семинар в НСА. След края на лекцията италианският специалист отдели време и за читателите на BGvolleyball.com:

- Един ден като професор... Как се почувствахте?
- Това беше съвместна инициатива на Спортната академия и федерацията, за да се даде шанс на българските треньори. По време на днешния ден засегнахме повече от една теми. Аз конкретно говорех за системата на игра в националния отбор. Опитах се да обясня всъщност как играем ние и какъв вид организация имаме в тима. Казах на треньорите, че и ако те имат нещо по-конкретно във връзка с нашата игра, ще се получи прекрасна обмяна на идеи по темата.

- Кое е по-лесно - да си професор или волейболен треньор?

- Аз от доста години участвам в такива курсове и семинари със Силвано Пранди и съм свикнал. Разбира се, става въпрос за две съвършено различни неща. След мач се налага да обясняваш защо сме играли по определен начин, докато с колегите по време на семинарите обсъждаме стила на работа и по какъв начин се взимат решенията за защита, посрещане, атака, блокада... Важно е да има такава обмяна на идеите, защото по този начин се помага на волейбола.

- Имаше ли въпрос, който ви изненада днес?
- Имаше доста въпрости, които дойдоха от треньори в женския волейбол. Това е един сектор, който не познавам добре, защото не съм работил в него. Стори ми се, че тези колеги бяха доста заинтересовани към системата, която използваме в мъжкия волейбол. И това може да бъде един интересен път за следване, за всички онези, които се занимават с женския волейбол. Карч Кирали, който в момента е селекционер на женския тим на САЩ, използва много методи от мъжкия волейбол както по време на подготовка, така и по време на мачовете. Така че това може да бъде една от новите граници в женския волейбол.

Очаквай утре втора част от специалното интервю, което Камило Плачи даде денн преди началото на лагера на националния отбор преди световната квалификация в Чехия.

Гледай волейбол на MAX с най-вълнуващите двубои от Шампионската лига за мъже и жени и Световното клубно първенство за жени, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички