Камило Плачи: С Жеков ще имаме една опция в повече

Камило Плачи: С Жеков ще имаме една опция в повече
Коледа по време на лагер, това предстои пред националния отбор на България и неговия селекционер Камило Плачи. Волейболистите са вече в София, където започва подготовката преди световната квалификация в Чехия през януари. В петък българските волейболисти ще проведат и първа тренировка, която ще е отворена за журналисти през първите десет минути. Селекционерът Камило Плачи се съгласи да говори специално за BGvolleyball.com преди началото на лагера.

- Наясно ли сте със състоянието на всички състезатели?
- Аз постоянно съм в контакт, както със самите играчи, така и с техните треньори и щабовете на клубните отбори, в които се състезават. Така че в общи линии съм запознат със състоянието на всичките национали. В началото на седмицата се видях с първите, които пристигнаха в София, а в четвъртък вечерта направихме разбор с всички останали в началото на лагера. 

- С Андрей Жеков в състава изстива ли титулярното място на Георги Братоев?
- Не, никой не рискува, но аз се радвам, че Жеков реши да се завърне в националния отбор. Най-вече защото с Андрей в състава ще имаме една опция в повече. Той е играч с опит, който винаги може да ни бъде полезен. Кой ще бъде титуляр в мачовете? Това не може да се каже от сега, защото трябва да ги видя по време на тренировките и решението ще го взема на базата на това. Важното е, че Жеков се завърна. 

- Също така и Цветан Соколов ще има засилена конкуренция със завръщането на Боян Йорданов в състава...
- Завръщането на Боян е много позитивно, защото той има доста опит и разполага с добра техника. Трябва да кажа, че в началото ще започнем със 17 състезатели, но за световните квалификации ще трябва да избера 12. И през следващите няколко дни ще се наложи да редуцирам състава. 

- Наясно ли сте на кои диагонали ще разчитате?
- Ще видя, защото за мен е важно да преценя състоянието на всички и чак тогава да взема крайното решение. Освен информацията, която имам до момента, искам да ги видя по време на тренировъчен процес. Със сигурност няма да има големи изненади, защото този отбор вече постигна големи резултати. Ако можем да се подобрим в някой аспект, ще преценим по какъв начин да го направим. 

- Мислите ли да изненадате националите с някакви подаръци, все пак Коледа е след няколко дни?
- Има доста начини да направиш подарък. Не само материално, но и чрез някой жест, дума или похвала. Подаръците не винаги са само предметни. 

- Може би най-големият подарък всички си го пожелават непосредствено след Нова година?
- Да, надявам се силно да се класираме на Световното първенство в Полша. 

- Какво е положението с Цветан Соколов? Заговори се, че има някакъв физически проблем, но до колко сериозен е всъщност?
- Не мисля, че проблемът му е стряскащ. Просто трябва да наблюдаваме внимателно неговото състояние и да преценим дали възпалението в рамото ще му позволи да работи на пълни обороти. Натовареността на тренировките и интензивността им ще трябва тепърва да ги обсъдим и преценим заедно с щаба. 

- Разговаряхте ли с лекарския щаб и на клубния отбор на Цветан - италианския Диатек (Тренто)?
- Да, както аз, така и нашия кондиционен треньор разговаря с лекарския щаб в Тренто. В такива моменти най-важно е да си партнираме в името на доброто състояние на Цецо. Интересите ни и тези на Трентино са общи, така че нямам притеснения от тази гледна точка. 

- Междувременно ще се изиграят повечето от мачовете от десети кръг на НВЛ "Бачково" - изворна вода Суперлига. Ще заведете ли националите на някоя от срещите в шампионата?
- По принцип всички мачове са във вечерно време, когато ние тренираме. Аз трябва да мисля да организирам добре времето ни през тези две седмици - от тренировките до контролните срещи. И не мисля, че ще ни остане време, за да гледаме мачове от Суперлигата. Ако все пак се отвори някаква възможност и момчетата имат желание да отидат да гледат, няма проблем. 

- Може ли да се притесняваме от съперниците ни в световната квалификация?
- Ние ще правим това, което сме свикнали: подготовка и тренировки, което е най-важното. След това ще изучаваме съперниковата игра и в зависимост от отбора, срещу който трябва да се изправим, ще имаме определена стратегия, която да следваме. Няма да се налага да импровизираме през тези 15 дни, а ще си следваме програмата, която, разбира се, е свързана с характеристиките на нашите противници.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти