Сашо Борисов: ЦСКА ражда победители

Сашо Борисов: ЦСКА ражда победители
 
Треньорът на юношите старша възраст Сашо Борисов направи пред cska.bg оценка за представянето на ЦСКА’95 през есенния полусезон. Отборът  записа 11 победи, 1 равенство и 3 загуби в елитната юношеска група и ще зимува на четвърто място в класирането.
 

Г-н Борисов, каква е вашата оценка за представянето на юношите старша възраст през есенния полусезон в елитната юношеска група до 19 години?

- Отборът се представи добре, неслучайно сме сред първите тимове в класирането. Водехме през голяма част от полусезона, малко не ни достигна да зимуваме на върха. Не играхме добре в Търговище и загубихме, изпуснахме победата и срещу вечния съперник. Заради тези два мача в края на полусезона не сме първи, но като точков актив може да сме доволни от постигнатото. Отстъпваме само с 2 точки от първия Литекс. Оформя се силна четворка – ЦСКА, Литекс, Левски и Черно море. Всеки от тези четири отбора може да завърши на първо място.  

Според Спас Джевизов ЦСКА’95 е един от най-добрите отбори не само в школата на клуба, но и в България. Съгласен ли сте?

- ЦСКА’95 е сред водещите отбори в своята възраст – има спечелена титла и купа на България. За радост през последните години успяхме да запазим ядрото на отбора. Това е последният сезон за този състав в юношеския футбол и ще направим всичко възможно, за да спечелим шампионската титла.  

Един от основните проблеми в школата е свързан с терените – тренирате на малък терен, а играете на голям. Доколко това влияе на вашето представяне?

- Показателен в това отношение е мачът с Левски. Беше много трудно на отбора да се адаптира към големия терен на „Българска армия”. Въпреки това създадохме положения, играхме добре, но не успяхме да победим. Наистина тренираме на малък терен. Хубавото е, че през последния месец изиграхме три контроли, което много ни помогна.

Защо в България толкова много се говори за разликата между мъжкия и юношеския футбол?

- Защото тя наистина е голяма. Когато нашите юноши отиват в мъжкия отбор, това им дава самочувствие. Но нека не се заблуждаваме – момчетата не са готови за мъжкия отбор, за големия футбол. Трябва търпение и време. Нашите юноши имат своите възможности, имат потенциал да станат добри футболисти.

Какво им липсва?

- Тренировъчният процес при юношите е различен от този при мъжете. Ние тренираме само по веднъж на ден. Момчетата са ученици. Не може да провеждаме двуразови тренировки, както и да следим дали спазват нужния хранителен режим. Има много неща, които все още ги разделят от мъжкия футбол.

Ще отличите ли някой от вашия отбор?

- Има много момчета, които трябва да бъдат отличени. Някой от тях вече имат договори с клуба. Това са Петър Витанов, Димитър Маймунков, Асен Бойчев и Тони Стоичков. Радой Божилов и Пол Александров също ще подпишат първи професионални договори с ЦСКА. Неслучайно Стойчо Младенов ги повика в първия отбор. С мъжете тренират още Юлиян Илиянов, Васил Попов и Божидар Чорбаджийски. Тези момчета имат бъдеще в професионалния футбол.

През последните години школата на ЦСКА е много критикувана. В същото време тя продължава да създава футболисти. Как го постигате?

- Школата на ЦСКА винаги е имала основен принос в развитието на млади футболисти. Не всички от тях могат да играят в първия отбор. Когато не успеят да се наложат в ЦСКА, тези момчета отиват в други отбори в България. В почти всеки тим имаме наши юноши, които играят на високо ниво. Те са добри футболисти, възпитани момчета, със силен характер на победители. На това ги учим в школата – да бъдат победители. А само си представете къде сме тренирали през последните години - на „Червено знаме”, на сгурията на „Маракана”, из цяла София. И въпреки това създадохме големи футболисти – Бербатов, Иван Иванов, Сашо Тонев и още много други. Всички те са минали през ЦСКА. Те са се изградили като футболисти тук. Това означава, че в школата на ЦСКА работят и винаги са работили отлични специалисти.


Още от БГ Футбол

Виж всички