Маратон на приятелството ще се проведе в Плевен

Маратон на приятелството ще се проведе в Плевен

На 28 септември 2014 г. ще се състои Първият Маратон на приятелството в Плевен, организиран от Спортен клуб Бегач, Eyes-Open и Община Плевен. Това съобщи пресцентърът на общината. Целта на организаторите е да популяризират активния начин на живот, да привлекат добри професионалисти и аматьори от цял свят и да дарят на плевенчани и гостите на града едно прекрасно преживяване - маратонът цели да обединява, а не да разделя хората, казва Станислав Георгиев, основен организатор на спортното събитие.

Той отправя предизвикателство към всички, за които 42.195 км изглеждат непреодолима цел. Амбицията ни е да обезпечим високо качество на маратона, да го направим традиционен, да привлечем едни от най-добрите в този спорт в света и да популяризираме бягането на открито в България, посочва Георгиев.

Дистанциите, в които се очаква да се състезават над 250 души са: класически маратон (42.195 км), полумаратон (21.1 км), щафета от 2 души по 10.1 км и 3 км крос. Трасето на маратона и полумаратона е сертифицирано от Българската федерация по лека атлетика. Времето на състезателите ще се измерва с електронна система. Маршрутът е разнообразен и труден с положителна денивелация от над 500 м. Състезателите ще минават през центъра на града, парк "Кайлъка", ще стигнат до с. Гривица (до Мавзолея на румънските воини), с.Ясен (ще минат по историческия мост, където Осман Паша е предал сабята си и с това е признал
поражението си), и ще финишират на площада в центъра на Плевен. Ще участват състезатели от над 10 страни - Китай, Холандия, САЩ, Англия, Гърция, Румъния, Сърбия, Португалия, България.

Очакват се над 30 румънци да се състезават, отдавайки почит на загиналите румънски воини, сражавали се преди 137 години в боевете край Гривица. Маратонът подкрепя социална кауза - закупуване на оборудване за Монтесори стая за деца с аутизъм и други умствени увреждания в Плевен и местната фондация БАЛИЗ. Сумата, необходима за целта, е 10 хил.лв. Посланици на маратона са Мина Ламбовски - основател на Дневен център "Тацитус" за работа с деца с аутизъм и специални образователни потребности, и Илия Роше - основател на серията исторически за Румъния маратони. Той е известен, че е избягал близо 100 маратона по света, носейки знамена. Ще го видим и в Плевен с българското и румънското знаме.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти