Гимнастиците ни се класираха за Баку

Гимнастиците ни се класираха за Баку

Мъжкият национален отбор на България по спортна гимнастика се класира за Европейски игри в Баку (Азербайджан) през 2015-а година. След състезанията в първите два потока в отборните квалификации от Европейското първенство за мъже в столицата България в състав Йордан Александров, Мартин Ангелов, Александър Батинков, Александър Марков и Велико Тушев заема 6-а позиция във временното класиране. Сборът на българите е 241.676 точки.

Най-високият резултат за отбора регистрира Мартин Ангелов на прескок - 14.600 точки. Александър Батинков игра на пет уреда (без кон с гривни) и допринесе със стабилни оценки. Най-високите от тях бяха 14.333 на успоредка и 14.300 на земя. Той обаче допусна грешка в съчетанието си на земя, която му коства класиране на финал на този уред. "Като отбор се представихме много добре. Мисля, че изпълнихме това, което искахме. Лично аз за себе си не съм доволен. Имах реален шанс да бъда на финал на земя, но допуснах грешка. При мен разочарованието е голямо, но като отбор съм доволен. Трудихме се много", каза Батинков. Велико Тушев също показа много добър резултат на халки - 14.066 точки.

"Олекна ми, като видях тази оценка. Мисля, че като цяло играхме добре. Не допуснахме нито един сериозен срив. Сега не ни остава нищо друго, освен да гледаме отборите от последния поток и да видим какво ще бъде крайното класиране. До момента сме на 6-а позиция", каза Тушев. Начело до момента е Холандия със сбор от 258.661 точки, пред Белгия с 250.829 точки и Финландия с 247.402 точки.

Първите осем отбора се класират за финала на отборната надпревара, който е в събота. В последния поток играят 12 отбора и дори всичките да съберат по-голям актив, българите вече са спечелили право на участие в Първите европейски игри в Баку през следващата година, за където се класират най-добрите 24 отбора от това Европейско първенство. Така България няма да има финалисти в отборното класиране и финалите на отделните уреди при мъжете, но утре при юношите в многобоя ще участва Дейвид Хъдълстоун, който се класира за финалите на кон с гривни и успоредка в неделя.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти