Гледай на живо

Контролна среща: Славия - Спортист Своге 1:0

Най-влиятелната жена във футбола

Най-влиятелната жена във футбола

Присъствието на Марина Грановская на последния домакински мач за сезона на холандския Витес не беше необичайно. То още веднъж потвърждава нейното положение на вероятно най-влиятелната жена в световния футбол. Тя е чест посетител на стадион "Гелредом", където прекарва времето си в компанията на собственика на клуба Александър Чигирински - богат съдружник на Роман Абрамович, и на изпълнителния директор Йоост де Вит, докато наблюдава последния набор от играчи на Челси, преотстъпени във Витес. Дори имаше слухове, че Грановская може да заеме някакъв официален пост във Витес - клуб, чийто отношения с Абрамович, както се твърди, може да се засилят, в случай че телекомуникационната компания „Труфон”, в която той държи дял, стане спонсор на клуба.

Но Марина си има достатъчно работа и в Челси. Докато собственичката на Саутхемптън Катарина Либхер е може би най-богатата жена във футбола, а вицепрезидентът на Уест Хем Карън Брейди вероятно е най-високопоставената, все повече става очевидно, че Грановская е с най-голямото влияние, като се има предвид рангът й в Челси. Той беше оформен с една от 4-те директорски длъжности в клуба предишната година - новина, съпроводена със скромно съобщение от страна на Челси в съответствие с желанието на Грановская да остане на заден план и да не изпъква пред прожекторите.

Традиционно основен посредник между клуба и Абрамович беше друг от директорите - Юджийн Тененбаум. Но неговата роля вече реално принадлежи на Грановская, която от 16 години работи за руския милиардер и винаги е имала по-голямо влияние от обичайното. Именно тя бе движещата сила при трансферните сделки - от подписването с Фернандо Торес за 58,5 млн. евро до преговорите около привличането на неговия заместник Диего Коста за 38,6 милиона. И именно тази жена, която е наполовина рускиня, наполовина канадка, изигра важна роля за връщането на Жозе Моуриньо на мениджърския пост. Тя пътува до Испания, за да проведе първия разговор и положи много труд за неговото завръщане, при положение че много други имаха съмнения дали това си заслужава.

Ето защо мнението на Грановская е решаващо за това дали завръщането на Моуриньо у дома е успех на фона на натиска върху отбора, който той наследи, и неговите планове да го обнови. И като се има предвид, че Грановская поддържа добри отношения с техническия директор Майкъл Еменало, тя определено е централна фигура във всичко, което става в клуба.

    
Която и сделка на Челси да споменете, ще изплува името на Грановская независимо дали става дума за отвличането на Уилиян от Тотнъм, или за разправиите за комисионите на посредниците по сделката за Демба Ба от Нюкасъл, или по новия договор на Джон Тери. Всички агенти и клубове говорят за Марина.

Един бивш мениджър на Челси твърди, че Грановская е част от банда, като има предвид приближения кръг на предпочитани съветници на Роман Абрамович, в който се включват Боби Кемпбъл - друг бивш мениджър, скаутът Пиет де Висер и агентът Владо Лемич. Но тя е много по-важна фигура. Ако някой иска да влезе в контакт с Абрамович, се обръща към Грановская. А ако някой иска да попита какво решение е взето за даден футболист или например какви мерки ще се вземат заради лошата форма на Торес, именно тя е човекът, който ще го отнесе до мениджъра.

Джейсън Бърт

Превод: "7 дни спорт"

Още от Булевард

Виж всички