Батков призна най-голямата си грешка и заяви: Искам да върна Левски на народа!

Батков призна най-голямата си грешка и заяви: Искам да върна Левски на народа!

"Не абдикирам от Левски! Просто искам да върна клуба на народа", заяви в ефира на "БНТ" собственикът на "сините" Тодор Батков. Адвоката, който преди броени часове публично призна, че е готов да се раздели с част от акциите си, е категоричен, че със стартиращата в понеделник кампания за набиране на средства не се отказва от ангажиментите си към 26-кратния шампион на България. Шефът на тима от "Герена" е убеден, че в момента това е единственият начин за излизане от тежката ситуация и предотвратяване на реалната заплаха клубът да остане без лиценз за европейските клубни турнири. Батков, който загатна за мистериозен българин, живеещ в чужбина, но имащ желание да помогне на Левски, призна и най-голямата си грешка, откакто е начело на отбора. Според него в дните след поемането на управлението от Майкъл Чорни през 2004 е трябвало да ангажира и други близки до клуба хора с тежката задача, а не да върши всичко сам.

"До 20 март трябва да намерим задължително сума от порядъка на 1,2-1,3 млн. лева, за да сме сигурни, че ще вземем лиценз за европейските турнири. Вярвам, че парите ще бъдат събрани, както и че ще успеем да се класираме за Лига Европа. Става въпрос за следните задължения: 400 хил. лева към персонала на клуба; 400 хил. лева към клубове за трансфери на футболисти - Локо (Пловдив), Ботев (Пловдив), Берое, Адо ден Хааг и т.н.; 250-300 хил. лева към бивши вече футболисти и треньори и други дребни задължения. В момента бюджетът на клуба е свит до санитарния минимум - около 600-650 хил. лева месечно, като школата ни е приоритет. Стремим се да й осигурим всичко необходимо, за да могат децата да тренират при възможно най-добрите условия", коментира задълженията на клуба Батков.

"Предстоящият в понеделник старт на кампанията с акциите на е абдикация от моя страна. Желанието ми е да върна Левски на истинските левскари, на народа. Не смятам, че по този начин, предоставяйки шанс на феновете да станат реална част от клуба, бягам от отговорност. Обичам Левски и така ще бъде завинаги, но да си привърженик и в същото време да носиш отговорност за случващото се, е убийствено. Държа обаче да се разгранича от ЦСКА и миналогодишната акция, която проведоха на "Армията". В случая говорим за нещо коренно различно. Всеки е в правото си да дари сума според личния си бюджет, като дори може да заяви за какво точно да бъде използвана. В замяна на това ще получи съответен брой акции. Надявам се, че този процес постепенно ще набере скорост. Наясно съм, че е нужно време, за да се убедят хората, че става въпрос за нещо напълно сериозно, ясно и прозрачно. Преди няколко седмици тази идея бе споделена, след което бе учреден и бизнес клуб към тръста "Синя България". Редица състоятелни и заможни хора се съгласиха да вземат участие. Разберете, трябва да започнем да действаме като търговско дружество. В България това неминуемо е много трудно, но ние ще се опитаме да променим някои неща. В същото време не всичко зависи от нас, тъй като има и нормативни уредби, според които всички клубове, развиващи колективни спортове, трябва да бъдат под формата на акционерни дружества. Всяко начало е трудно. Не се отказвам от ангажиментите си към Левски. Имам вяра във феновете и се надявам на тяхната помощ", призова "синята" общност Адвоката.

"Не бих казал, че сагата с "Газпром" бе чисто политическа. Това бе един от най-тежките удари за икономиката на България. Аз лично съжалявам, че изгубихме толкова време. Повече от две години напразни надежди, ходения напред-назад, уточнявания и накрая - нищо. В момента управляващите имат други проблеми, за да се занимават с Левски. Винаги е възможно да се намери инвеститор, разбира се. Дори в момента има първоначални разговори с проявил интерес преуспял българин от чужбина, но нищо по-сериозно. Грешката, за която най-много съжалявам? Може да звучи брутално, но тя бе направена през март 2004 година, след драмата с Майкъл Чорни. Тогава, вместо да положа усилия да ангажирам няколко души с управлението на клуба, без значение със или без мое участие, аз се нагърбих с всичко. Но тогава времената бяха други. Имаше пари, повече бизнес, а и емоцията бе много по-различна. Иска ми се и вярвам, че бъдещето на Левски ще бъде светло. Все пак говорим за клуб със 100-годишна история. Едно от основните неща, които трябва да започнем обаче, е да развиваме Левски като търговска марка. Да намерим начин за нови приходи и развитие на отбора като цяло. Но това трябва да бъде задължение на всеки един, който по някакъв начин е свързан със "синята" идея", завърши собственикът на 26-кратния шампион на България.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти