Тити Папазов: Всички сме виновни за слабия баскетбол

Тити Папазов: Всички сме виновни за слабия баскетбол

Константин Папазов е в българския баскетбол повече от 20 години и познава добре проблемите, които ни пратиха на опашката на Европа. През последния сезон Тити беше шеф на Националната баскетболна лига и президент на закъсалия финансово Левски. Пред "7 дни спорт" Папазов коментира възможностите за промени в организацията на баскетбола, за които заговори и президентът на Лукойл Академик Валентин Златев.

- Като председател на НБЛ как видяхте първенството тази година?
- Първенството мина без съществени проблеми. Единственият казус, който трябваше да решаваме, беше дали Лукойл да домакинства в Правец в плейофите. В крайна сметка се направи разширение и новата трибуна даде възможност на повече хора от Ботевград да присъстват на финала, което е смисълът на спорта. И да е имало недоволство срещу съдиите, категорично мога да заявя, че нямаше мач в първенството, в който съдийски грешки да са повлияли на изхода на срещите. Видяхме какви грешки се допускат в плейофите на НБА, както и на финала в Евролигата. Доволен съм от работата, която свършихме в лигата. За първа година имахме два големи спонсора - "Виваком" и "Ефбет". Благодаря им, дано са останали доволни от нашето сътрудничество. Трябва да се стремим да ги запазим и да намерим нови, защото тази помощ е безценна за клубовете. Почти всички отбори с изключение на Лукойл, Берое и Рилски спортист имаха сериозни финансови затруднения. Балкан успя да оцелее, но ще има трудности догодина. Същата е ситуацията в Ямбол и в Плевен.

- Цялостното мнение е, че качеството на баскетбола пада. Съгласен ли сте?
- Не мога да кажа нещо различно от реалността. Не е нужно да си суперспециалист, това е очевидно. Има спад, но трябва да го погледнем от добрата страна. Фактът, че Левски е в такова състояние, даде възможност на много млади играчи да покажат своя потенциал. Ако всичко с финансите беше наред, едва ли безспорен талант като Йордан Минчев на 17 години щеше да има ключова роля в Левски.

- Но веднага идва въпросът защо не залагахте толкова на младите, когато в Левски имаше пари?
- Не се срамувам да си призная грешките. Вижте какво стана в Плевен. Там блесна потенциалът на Самуел Франсис, Герасим Николов и Адриян Секулов, а Спартак победи Берое, който беше един от най-стабилните отбори през сезона. Нивото безспорно пада, но се дава възможност на млади играчи. Ако трябва да погледнем в градината на волейбола, там в първенството няма звезди, но интригата между водещите
отбори прави Суперлигата интересна.
Хората ходят в залата, когато има интрига
Дори нивото да е по-ниско, е по-добре продуктът да предлага изненада. В баскетбола има статукво. Лукойл не може да бъде достигнат заради всичко, което се направи там като организация през последните 15 години. Този клуб отдавна надскочи българското първенство и трябва да играе в някоя от големите лиги (б. р., Адриатическата лига или ВТБ лигата). Те имат не достатъчно добър отбор за Европа и много добър за България. В Лукойл е събран цветът на българския баскетбол и най-радващото е, че MVP на плейофите стана Павлин Иванов, а Крис Минков изигра страхотен последен мач от финалите.

- Заговори се за нуждата от сериозни промени в първенството. Кое е най-наложителното?
- Радвам се, че за това заговори Валентин Златев. Лукойл спечели 13-ата си титла, но той добре е осъзнал необходимостта от тези промени. Щом Валентин Златев е готов да направи компромис в името на общото, значи всички трябва да се обединим около едно решение. То със сигурност няма да е еднакво добро за всички, но ще е добро за баскетбола.

- Как ви се струват предложенията, които спомена кметът на Ботевград Иван Гавалюгов - таван на заплатите и намаляване на чужденците?
- Не можем да направим нещо драстично, но разликата между първите и последните по бюджет отбори не бива да бъде повече от 2-3 пъти, а в България в момента е 10 пъти. Това може да се реализира.
Нужни са мъжка дума и коректност от всички
Трудно можем да стигнем американския модел. Там най-добрият играч от драфта отива в най-слабия отбор, за да може да вдигне класата. Ние трябва да вземем решения спрямо нашата действителност и затова трябва да бъдем много умерени в изказванията и позициите си. Драстично ще е да се свали броят на чужденците до двама. Може да има корекция, например да са трима. Лукойл се стреми към изява в Европа, а без чужденци на позиции 1, 4 и 5 отборът няма как да играе в турнирите. Трябва да преценим колко са младите играчи, които имат потенциал да играят в лигата. Аз бих предложил всеки клуб да има дублиращ отбор в "А" група, за да може в рамките на година-две да подготвим състезатели за лигата, които да компенсират намалената бройка на чужденците. Категорично заявявам, че в Левски няма да има нито един чужденец. Това обаче не трябва да влияе на цялостното решение за бройката на чужденците в първенството. Следващите 2-3 години трябва да са период на компромиси в името на по-доброто бъдеще на баскетбола. И когато осигурим на отборите по 400-500 хил. лв. бюджет, тогава ще имаме очи да искаме по-сериозен баскетбол. С 200 хил. лв. бюджет няма как нещата да се случват нормално.

- А играчите могат ли да направят такъв компромис? Намаляване на чужденците може да доведе до по-високи финансови претенции от страна на българските играчи.
- Компромис трябва да направят клубовете и тези, които се занимаваме с баскетбол. Никой не може да се сърди на състезателите, че имат претенции. Няма как да искаме един играч, който прави кариера в рамките на 10-12 години, да спасява българския баскетбол. Но претенциите на баскетболистите трябва да се регулират от нас. Ако не са съгласни с условията, които им предлагаме, да поемат предизвикателството да играят в чужбина. Някои играчи на Лукойл получават такива пари, каквито не биха взимали навън. Те са си ги заслужили. Но има и такива, които не заслужават такива пари. В последните години успешно навън играят само Калоян и Деян Иванови, Христо Николов и Чавдар Костов. Разбира се, и Филип Виденов, който стигна до Реал Мадрид, но вече е на възраст и предпочита да си стои в България. Във волейбола, към чийто стандарт трябва да се стремим, състезателите играят в първенството, за да се развият и да отидат в чужбина. Трудно е да се прави паралел, защото българският волейбол има световен имидж за разлика от баскетбола
Всички ние сме създали този лош образ. Ако намерим как българският баскетбол да се котира и играчите ни да са оценявани в Европа, тогава ще имаме и силен национален отбор.

- Тодор Стойков изрази мнение, че с таван на бюджета на отборите нещата няма да са на професионално ниво.
- Всяка крайност не е добра. Трябва да седнем, да говорим сериозно и всеки да остави егото си вкъщи. Тошко е прав, че преследването на европейски успехи минава през качествени чужденци. Те вече събраха най-добрите български играчи и заложиха на тях. Отдавам това именно на присъствието на Тодор Стойков, който винаги е държал на българското.

- В какъв период трябва да бъде изготвена новата стратегия за баскетбола?
- Трябва да има максимално бързи срещи, в които да няма конфронтации и някой да мисли, че другият е срещу него. Във всяко мнение има нещо положително и трябва да извлечем най-доброто. Дори Лукойл в лицето на президента Валентин Златев и Тодор Стойков излезе с две различни мнения, което е много хубаво. В дебата ще се роди истината.

- А как ще се отрази този преходен период на националния отбор?
- В началото на 80-те години Иван Тодоров взима изключително тежко решение за българския баскетбол - ограничава баскетболистите до 28 години, което е жестоко и против всякакви човешки права. В следващите години България два пъти е на 3-то място на европейско първенство до 18 години, имаме3 участия на европейско за мъже във формат с 8 отбора. Когато Павлин Иванов и Крис Минков станат главни герои в Лукойл Академик, ще станат такива и за националния отбор. Тогава можем да търсим реализация на българския баскетбол на европейската сцена.

Тодор Христов

Гледайте Националната баскетболна лига, Купата на България, Евролига, Еврокупа и още много баскетбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти