Красен Кралев: От януари проверяваме за допинг всички олимпийци

Красен Кралев: От януари проверяваме за допинг всички олимпийци

"Спортният министър е вторият човек в държавата, който научава за случаите на положителна допинг проба на спортистите, първият е директорът на Антидопинговия център", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването "Тази сутрин" на БТВ.

Той обясни, че веднага след като изпълнителният директор на Националния антидопингов център д-р Виолета Заркова го е уведомила за положителната проба на Габриела Петрова, той е разговарял с нея и треньора й и те са го уверили, че употребата на мелдоний е прекратена веднага след като са получили предупреждение, че субстанцията ще бъде включена в забранителния списък от януари 2016 г.

Субстанцията мелдоний е била включена в мониторинговата програма на Международната антидопингова агенция (WADA) през 2015 г., а е станало ясно че ще бъде сред забранените през септември 2015 г. Още през октомври 2015 г. на семинар с лекарите на националните отбори, експертите на антидопинговия център са им обърнали внимание за новите субстанции, които ще бъдат включени в забранителния списък от началото на 2016 г.

"Не искам да третирам случая с мелдоний наравно с останалите забранени субстанции, защото е очевидно, че има неяснота около данните за колко време той се отделя от организма. Около 130 са хванатите с тази субстанция спортисти и все още няма наказания. Ще чакаме решението на WADA и предполагам, че всички спортисти ще бъдат третирани еднакво", добави министър Кралев. От януари месец експертите на Националния антидопингов център засилват контрола над спортистите с квоти и с възможности за квоти за РИО 2016. През февруари са взети проби от състезателите на националните отбори по бокс и борба, в момента се изследва отбора по лека атлетика и до момента няма положителна проба."

Борбата с употребата на допинг има две проявления според министър Красен Кралев. Във фокуса на общественото внимание обикновено попада предимно употребата на забранени стимуланти в елитния спорт, но друг по-масов проблем е свободната употреба на хранителни добавки с неустановено съдържание. Той припомни случая с 11-те български щангисти, уличени в употреба на забранени вещества през 2015 г., когато беше доказано, че става въпрос за замърсена хранителна добавка, а не за умишлена употреба на допинг.

"Единайсетте български състезатели по вдигане на тежести са единствените елитни спортисти с положителна допинг проба през изминалата 2015 г., и то заради замърсена хранителна добавка", каза Красен Кралев. "Общата бройка е 25 спортисти, но по-голямата част от тях не са в елитния спорт. България е на нивото на средния показател в Европа за уличени спортисти", допълни министър Кралев. През 2013 г. с положителни проби са били 13 български спортисти, а през 2014 - 7. За изминалата 2015 г. в Русия са уличени 54 спортисти, в САЩ - 26, в Чехия - 20, в Германия - 14, а в Австралия - 12.

"Искаме промяна в закона за храните в частта, която регламентира хранителните добавки", каза министър Кралев. "Всички знаем, че се продават т.нар "натоварени" хранителни добавки, които са достъпни в някои фитнес-зали", добави министърът. По думите му исканията на Министерството на младежта и спорта не се посрещат с разбиране в работната група, натоварена с промени в закона за храните. Първоначално ММС е поискало всички производители или вносители на хранителни добавки да представят лабораторен анализ и протокол, който да удостоверява, че съдържанието им отговаря на посоченото в етикета. Тъй като това предложение не е прието от страна на експертите на спортното министерство, е изготвен алтернативен вариант, в който към уведомлението към Агенция по безопасност на храните да бъде представяна декларация по образец за съответствие между съдържание и етикет и за отсъствие на високорискови за здравето субстанции. Истинността на данните в декларацията би трябвало да се проверява при контролната дейност, извършвана от Агенцията по безопасност на храните. Министерството на младежта и спорта иска да бъде заложена и наказателна отговорност по чл. 313 от НК за деклариране на неверни данни.

"Трябва да уважаваме успелите приживе", заяви министър Кралев, помолен да коментира инициативата за поставяне на статуя на Христо Стоичков, която той подкрепи. Красен Кралев добави, че е неприятно изненадан от негативната кампания, която се води срещу Христо Стоичков в социалните мрежи. Снимките са правени доста отдавна и не е редно да се преекспонират в навечерието на неговия 50-годишен юбилей, според министъра.

"Много са малко героите на нашето съвремие, за да ги оплюваме. Трябва да уважаваме труда на българските успели спортисти. Може да имат мнение, с което не сме съгласни, да прекаляват понякога, но трябва да проявяваме толерантност", обясни Красен Кралев позицията си в защита на българските спортисти, подписали декларация в подкрепа на зимните спортове в страната в началото на месеца.

"Промените в професионалното ниво на "А" и "Б" футболни групи в България не се правят заради конкретни отбори. Ще бъде погрешно да се подходи така", каза министър Кралев за проекта, над който работи БФС. Според него основната цел е да се въведат нови правила, с които да са съгласни всички собственици на футболни отбори в България. По думите му от БФС ще представят проекта за публично обсъждане, след като бъде одобрен от собствениците на футболни отбори в страната.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти