Гледай на живо

Югозападна Трета лига: Беласица (Петрич) - Вихрен (Сандански) 2:2

Кун Теменужков за България, Барселона и пътя към успеха (интервю)

Кун Теменужков за България, Барселона и пътя към успеха (интервю)

Да, истина е, едно българче прави фурор в детско-юношеската школа на Барселона и на Ла Масиа възлагат огромни надежди за неговото бъдеще. 16-годишният Джошкун Теменужков, познат в Каталуня като Кун, не спира да бележи за "синьо-червените" в регионалното първенството на юношите и от началото на сезона е реализирал 25 попадения в 21 срещи, като в девет от мачовете е нанизал по два гола. Макар да напуска България едва на година и половина, талантът признава, че се чувства българин и че детската му мечта е да облече нашата национална фланелка.

Устремен към голямата игра, той остава здраво стъпил на земята и не забравя, че основните футболни добродетели на неговата възраст са усърдната работа и себераздаването на игрището. Блестящ на терена, съсредоточен и сериозен в учението, Кун има ограничено свободно време, но въпреки това с удоволствие се съгласи да отговори на въпросите на Sportal.bg, за да разберем ние, българите, малко повече за един от големите родни таланти зад граница. 

- Здравей! Първо искам да те поздравя за впечатляващите изяви с фланелката на Барселона и да ти пожелая много късмет. Как всъщност е истинското ти първо име  - Джошкун или Йоско? Как би искал да те наричаме в България? Може би само Кун Теменужков?

- Здравейте! Името ми е Джошкун, наричат ме Кун или Хошкун. И двете ми допадат.

 


- Разбирам, че целият ти живот е в Испания, но чувстваш ли България като по-специална страна, тъй като си се родил в България?

- Въпреки че винаги съм живял в Испания и съм много добре, аз се чувствам българин.

 

- Получавал ли си повиквателни за национален отбор от българската или испанската футболна федерация? За кой национален отбор би играл – България или Испания? Ясно е, че можеш да играеш за един национален тим като юноша и за друг в мъжкия отбор.

- Голямата ми мечта е да играя за българския национален отбор. От дете мечтая за това.

 

- Посещаваш ли често България или нямаш възможност да пътуваш много?

- Нямам възможност да пътувам, но със сигурност би ми се искало.

 

- Ти си едно от най-талантливите момчетата на Ла Масиа, притежаваш страхотен потенциал и много специалисти ти предричат бъдеще на футболна звезда. Колко е труден пътят от малък клуб до велик клуб като Барселона? Според теб какви качества трябва да притежава едно момче, за да триумфира на Ла Масиа и след това в професионалния футбол?

- Когато играех за УЕ Бордета, полагах огромни усилия, от Барса ме харесаха и след множество тестове ме привлякоха. Най-важното нещо са усърдната работа и себераздаването и ако към това добавиш и някои личностни качества... Трябва да се трудиш много здраво и винаги да продължаваш напред.

 


- Каква е разликата между Ла Масиа и останалите футболни школи? Според теб каква е тайната на Ла Масиа, за да произвежда толкова много качествени футболисти? За теб кое беше най-изненадващото и най-впечатляващото нещо в тренировките с Барса в първите ти няколко дни?

Разликата е в качествата на футболистите. А на тренировките има само избрани играчи, които се отличават със своите качества. Това, което ме изненада най-много, беше това, че тренирах с толкова добри момчета и се чувствах много добре сред тях.

 

- Кой беше най-горчивият ти футболен момент досега и кой беше най-сладкият? Какво ти помага да преодолееш разочарованието и да продължиш напред по-силен?

- Най-трудно е да не играеш заради контузия. Най-сладкият ми миг беше преминаването в Барселона. Трябва да се уча и боря всеки ден.

 

- Хайде на терена! Много си бърз и играеш много добре и с двата крака, да не говорим, че бележиш много голове. Кое твое качество (и като играч, и като човек) те прави по-различен от другите футболисти и какво в себе си искаш да подобриш?

- Най-силното ми качество е работата. Трябва да работя много и с топка, и без топка. Понякога се налага да се откажеш от много неща, но не ме интересува. Футболът е моята цел.

 

- Кой е твоят футболен кумир? Може би един измежду вълшебниците в настоящия отбор на Барса? Опитваш ли се да играеш като един или друг от звездните футболисти?

- Моите кумири са Христо Стоичков и Луис Суарес. Играя за моя отбор и се стремя да се уча от своите треньори, за да подобрявам играта си.

 

- Как приемаш сравненията с Христо Стоичков, една истинска легенда на Барса и българския футбол?

- За мен е чест.

 

- Ти лично сравняваш ли играта си с играта на някой измежду Меси, Суарес или Неймар?

- Не се сравнявам. Стремя се да помагам на своя отбор и да играя възможно най-добре.

 

- Знаеш ли, че в баскетболния отбор на Барселона играе друг българин – Александър Везенков?

- Да, знам за него.

 

- Как си представяш, че ще протече футболната ти кариера? Искаш ли на всяка цена да играеш за първия тим на Барса или искаш да постигаш успехи без значение къде?

- Двете ми големи мечти са да стигна до първия отбор и да облека националната фланелка на България.

 

- Какво е нещото, което трябва задължително да направиш или избягваш да правиш, за да не допуснеш кариерата ти да се провали?

- За да продължа по своя път, трябва да съм съсредоточен върху футбола, да спазвам някои ограничения и да жертвам някои неща.

 

- И последно – коя е най-голямата ти мечта като футболист?

- Мечтата ми е да стана професионален футболист.

 


- Благодаря ти! Поздрави от България! Всички ти стискаме палци и ти желаем успех!

- Благодаря за топлите пожелания! Чувствам се много щастлив, че следите представянето ми в България. Дано имам щастието да ви зарадвам с изявите си с националната фланелка и отборът да постига големи успехи! Поздрави на всички!

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти