Световната шампионка и вицешампионка по лека атлетика за хора с увреждания Стела Енева тази сутрин гостува в поредицата на Пресклуб “България” “Закуска за шампиони”. Домакините й сервираха бял хайвер с пушена сьомга и фреш от портокал. Това е любимото меню на варненката в началото на деня, когато тренировъчният й режим е по-лек. Когато е в период на интензивни натоварвания, на масата я чакат овесени ядки, варени яйца, спагети, разказва параолимпийската вицешампионка от Пекин2008 и Лондон2012. Преди да седне на масата обаче, Стела е изпълнила своя ежедневен ритуал: най-напред да се помоли на Бог, след това да медитира около 10 мин., слушайки песента на птиците. Подобно на пчелата от притчата за мухата и пчелата, Стела винаги търси хубавото наоколо и го намира, признава тя. Всеки може да следва тази философия, стига да иска, смята шампионката с голямо сърце.
Родена и израснала в морската ни столица, за Стела е естествено отрано да е обикнала вкуса на рибата и рибните специалитети. Отскоро обаче се втурва да готви и на новогодишното парти изненадала компанията с превъзходни рибни котлети, покрити с тиквички, чесън, маслини и лимон, увити във фолио и изпечени във фурната. Трябва да готвиш с любов, за да е вкусно, убедила се е лекоатлетката.
Преди броени дни тя открила и великолепието на мусаката. Още не е усъвършенствала детайлите, но е сигурна, че ще го направи. “Дядо ми казваше, че жена, която умее да прави мусака, тя е жена за теб”, спомня си шампионката. Тя е научила и друга мъдрост, която е проверила, затова дава съвет от личен опит: предпочитайте, ако е възможно, да се храните с ръце, не с прибори. Енергията се предава чрез храната в организма на човека. Когато човек яде с ръце, той се зарежда положително. А когато поглъща храната с лъжица, нож и вилица, енергията (дали е положителна или отрицателна), зависи от настроението на готвача.
Стела Енева е радостна, че вече е открила ефикасен начин за пречистване на храната от консерванти, хормони и всякакви други вредни добавки. За Коледа майката на нейния приятел й подарява озонатор. Шампионката отначало не обръща внимание на апарата, но след като го изпробва върху пържоли, е смаяна от резултата. Месото все едно че ври, в съда се образуват огромни мехури в процеса на пречистване, описва Стела видяното.
Зимата е период за натрупване на мускулна маса, каза още титулованата ни лекоатлетка от Параолимпийската Асоциация. За разлика от спортовете с теглови категории, тук няма драстични ограничения на хранителните калории, но все пак трябва да се внимава с килограмите. Стела Енева е с протези на краката и ако напълнее доста, ще трябва често да сменя протезите, което е неудобно и много скъпо, разяснява тя.
Другата седмица шампионката започва първия си лагер от новия сезон във Велинград или в Стара Загора. След това подготовката й ще продължи в Созопол и във Варна, но през повечето време до юни ще тренира в града на правите улици. През юни й предстои участие в Европейското първенство, а през септември ще се бори за златен медал на Параолимпийските игри в Рио, единственото и най-голямото отличие, което все още не е печелила.
Снимки: Марин Маринов/Sportal.bg
ФОТОГАЛЕРИЯ от "Закуска за шампиони" със Стела Енева ТУК!!!