Криворазбраната селекция

Криворазбраната селекция

Думата селекция е една от най-често използваната в родните клубове, а на стадион "Георги Аспарухов" това важи с още по-голяма сила през последните години. Левски все търси нови попълнения, като над 100 играчи бяха привлечени в клуба през последните 7-8 сезона, а успех нулев. Буквално нулев - нито титла, нито купа, нито продажба на тези футболисти през всичките тези години. Загуба след загуба от финансова гледна точка. Липсата на трофеи пък доказва, че не само извън терена положението не е хубаво. Всичко това е, защото няма структура в този велик за България клуб. Предишно, по-предишно и сегашно ръководство действат прекалено често на аматьорски начала. Именно поради това и резултатите са такива. Това е нещо, което се вижда от всички обичащи клуба и затова има такъв отлив от "сините" фенове.

Ръководството на Левски има сериозни финансови проблеми и това не е от днес или вчера, въпреки че представители на други отбори коментират и лансират информации, че на "Герена" вали златен дъжд. Това категорично не е вярно. Фактите са, че заплатите отново се бавят, а премиите бяха намалени, когато тимът бе първи.

 Левски - Галатасарай Столичани обаче гледат нови играчи и се готвят да харчат отново пари, а не си дават сметка, че в действителност ситуацията е следната - резервите на тима взимат повече пари от титулярите, а разликата в изявите им на терена е огромна в полза на по-евтините играчи. Най-скъпоплатеният футболист Хеан Деса няма нито един мач като титуляр от 17, най-скъпата покупка от лятото Симон Сандберг пък е играл в шест от общо 17 мача, като само три пъти е бил титуляр. А най-високоплатеният играч на "Герена" през миналата пролет - Сържан Лукин, е играл едва 92 минути тази есен. Въпросните тримата чужденци, които са доведени, за да правят разликата със синята фланелка, струват на клуба около 43 000 евро в заплати на месец.

Ясно е за всички, че този сезон разлика в положителен аспект няма, а Георги Чиликов пак гледа футболисти в чужбина. Две от множеството позиции, за които се търсят играчи, са на крайните бранители - ляв и десен. Там играят Веселин Минев и Сашо Александров, които струват на клуба 6500 евро на месец общо. Другото странно е, че капитанът е този, който взима по-малко от двамата - 3000 евро. Последните двама с Димитър Пиргов и Александър Александров оформят защитата пред Боян Йоргачевич. Именно отбраната е най-силното звено на тима, показва статистиката. Отборът има едва девет допуснати гола и общо 11 сухи мрежи във всички турнири.

Левски - Черно море 2:3 Месечните възнаграждения на изброените петима, както тези на другите национали Георги Костадинов и Божидар Краев в комплект с Франсис Нар и Бабатунде Адениджи са по-ниски от това на трите най-скъпи резерви.

Хвърлят се пари на вятъра за някакви футболисти, които дори не успяват да се наложат в тима, вместо да се стимулират треньорите в школата, които взимат два пъти по-малко от своите колеги в Славия, а дори три пъти по-малко от някои свои колеги работещи в ДЮШ на "Българска армия", а всъщност трябва да развият бъдещите звезди на клуба. Сметките показват, че заплатата на Деса на месец е по-голяма от тази на всички треньори в школите на "Герена" и "Раковски" взети заедно.

България U19 - Беларус U19 Все се говори за юноши, а внимание не им се обръща достатъчно от най-високото ниво в клуба. През последната седмица няколко таланти на "сините" бяха част от тима на България до 19 години, който се класира за Елитния кръг на квалификациите за Евро 2017 година. Нито един от отговорните фактори не си направи труда да ходи да ги гледа в Сливен срещу Португалия, Дания и Беларус. Интересното е, че това отношение към юношите се знае в школата и затова децата все по-често бягат от там и търсят по-добро бъдеще. Доказва го фактът, че от 18 избраници на Ангел Стойков седем са минали през синята школа - Петко Христов, Георги Русев, Асен Чандъров, Стивън Славков, Станислав Иванов, Ивайло Найденов и Георги Янев, но сега само последните трима защитават цветовете на Левски.

Левски - Черно море 2:3 На "Герена" хаосът е пълен и всичко е сбъркано в селекцията отдавна, но все отнякъде трябва да се започне, но това начало няма как да бъде поставено с поредната доза недоказани или посредствени чужденци, идващи в България, взимайки повече от местните играчи, а не притежавайки нужната класа за това. Още повече в ситуация, когато клубът няма финансова мощ да си позволи лукса да хвърля на вятъра 50 000, 60 000 евро или дори повече всеки месец.

Още от БГ Футбол

Виж всички