Гледай на живо

"Block Out" с европейските шампионки по волейбол

Стъки: Бягах от училище, за да тренирам борба

Стъки: Бягах от училище, за да тренирам борба

Станислав Недков-Стъки е най-успешният наш състезател от ММА от близкото минало. Роденият през 1981 г. боец е единственият българин, който се е бил в най-престижната верига по смесени бойни изкуства в света – UFC. През 2010 г. се жени за бившата депутатка и бизнес дама Юлияна Дончева, от която има син – Станислав. От 2014 г. Стъки е президент на родната федерация по ММА, а малко по-късно оглавява и Балканската федерация. Недков се съгласи да отговори на лексиконните въпроси на „Стандарт".

- Как ше коментирате изминалата спортна 2016 г. и началото на новата 2017 г.?

- За българския спорт годината беше задоволителна с трите олимпийски медала. За съжаление обаче виждаме, че се запазва тенденцията всяка следваща олимпиада да е по-слаба от предишната за България. Парите които се отделят за спорт от страна на държавата са достатъчни, но начина по който те се разпределят е сгрешен, несправедлив и неработещ в полза на българския спорт. Спортовете са разделени на олимпийски и неолимпийски, а не на успешни, носещи успехи и медали и на неуспешни. Федерации които нямат медали повече от 5 години получават в пъти повече финансова подкрепа от федерации със световни и европейски шампиони. Ако искаме негативната тенденция в българския спорт да спре, това трябва да бъде променено и хората, които управляват българския спорт да бъдат по-далновидни и в крак с модата в световния спорт.

- Как оценявате развитието на българския ММА, откакто основахте и оглавихте федерацията?

- Ние успяхме да увеличим от 10 на 35 нашите клубове в страната. Спечелихме 17 медала от Световни и Европейски първенства, включително имаме световна и 7 европейски титли и общо 76 медала от големи международни първенства. Вече можем да се похвалим, че от есента на 2016 г. в НСА вече има специалност „ММА" и са приети първите 5 студенти. Успехите ни бяха оценени и и межгдународната федерация ни даде домакинството на Евро 2017, което ще се проведе между 27.03 и 02.04.2017 г. в София.

- Освен бойни, какви други спортове следите и гледате?

- Като всеки мъже обичам да играя и да гледам футбол, но за съжаление все по-рядко ми остава време за това. Също гледам Формула 1 и тенис на корт и се опитвам да следя почти всички изяви на български спортисти.

- Имате ли хоби?

- Обичам да ходя в планината или на кино с моето семейство. Също така се интересувам от история и чета много литература свързана с историята на България.

- Колекционирате ли нещо и какво е то?

- Колекционирам хубави моменти с приятели и любими хора. Материалните неща нямат значение за мен.

- Какъв жанр филми и сериали харесвате?

- Гледам екшън и документални филми, както и криминални сериали.

- Кой е любимият ви актьор?

- Робърт де Ниро и Ал Пачино са може би едни от най-великите актьори, които съм гледал, макар единия от тях доста да ме разочарова с изказванията си покрай изборите за нов президент на САЩ (бел. р. - Роберт де Ниро публично критикува Доналд Тръмп по време на кампанията)

- Каква музика слушате? Кой е любимият ви певец или група?

- Харесвам музиката на Дейвид Гарет - изключително талантлив цигулар, който презентира своята музика по доста дълбок и вълнуващ начин.

- Коя е най-екзотичната дестинация, която сте посещавал?

- Бил съм на много красиви места по света, но винаги най-добре съм се чувствал, когато се прибера в България. Ако трябва все пак да посоча едно местенце извън родината, бих казал, че гледката от статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро е вълшебна.

- Кое е най-лудото гадже, което сте имал?

- По-луди от мен не съм срещал.

- Руси, черни или червенокоси?

- Юлияна Недкова - красива и интелигентна.

- Имате ли домашен любимец? Ако не, бихте ли си взели и какъв?

- Обичам животните, но това животно, което харесвам за жалост не мога да го взема за домашен любимец.

- Коя е любимата ви храна и напитка?

- Домашно приготвен хляб от лимец и здравословно смути от червено цвекло, моркови и джинджифил

- Коя е най-странната храна, която сте опитвал?

- Всеки един от нас всекидневно поглъща храни с ГМО, консерванти, оцветители, ароматизанти, което е абсурдно и изключително нездравословно. Това е един от най-големите проблеми пред човечеството и ако не се вземат мерки от законодателните органи в Европа и страната ни, бюджетът на здравната каса и нужните пари за лечението на българите, ще се увеличават всяка година.

- Справяте ли се в кухнята?

- Предпочитам да изчакам на масата и дам добра оценка на човека, който е приготвил храната, като му върна празна чиния.

- Кой ви беше най-трудният предмет в училище?

- Физика. Като звучене думата е близо до физическото, но контрастът в оценките беше голям.

- С какъв успех завършихте училище?

- С "Добър". Още тогава спортът беше моя приоритет. След това завърших философия във Великотърновския университет с "Мн. добър". Тази година завършвам моята магистратура "Политология. Дипломация, национална сигурност", също във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий".

- Бягахте ли от училище и защо?

- Да, аз учих в строително училище, но тренирах борба с учениците от спортното и бягах от моите часове, за да мога да тренирам с тях. Благодаря на учителите, че проявяваха разбиране. Все пак бях лицето на моето училище и всички се радваха на успехите ми.

- Ако можехте да имате суперсили, какви бихте искали да са те?

- Бих се погрижил да няма войни, бедни и болни хора.

- Играете ли карти? Каква е любимата ви игра?

- Знам правилата на всички игри с карти, но рядко играя. Предпочитам да прекарвам свободното си време по по-полезен начин.

- Колко пари имате в джоба си в момента?

- Ще ходя да обядвам, мисля, че ще ми стигнат.

- Имате ли татуировка и бихте ли си направил?

- Една единствена, близко до сърцето. Направих си я в девети клас, когато взех първия си медал от голямо състезание. Тя е много малка и почти никой не може да разбере каква е.

- Кой беше първия ви телефон?

- Първият ми телефон беше вкъщи с шайбата. Иначе първият ми мобилен телефон беше марка, която не съществува вече. Тогава телефоните изглеждаха по доста по-различен начин, но помня, че беше голяма радост.

- Кое е първото нещо, което правите, когато ставате сутрин?

- Да благодаря на Господ Исус Христос и да си кажа молитвите.

- Вярващ ли сте? Колко често ходите на църква?

- Да. Всяка неделя, заедно със семейството ми.

- Опишете живота си с една дума?

- Вълнуващ.

"Стандарт"

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички