Над 220 състезатели ще участват в традиционните колоездачни състезания "Долчини"

Над 220 състезатели ще участват в традиционните колоездачни състезания "Долчини"

Над 220 състезатели от всички възрасти и от всички действащи клубове в България плюс гости от Гърция ще участват в традиционните колоездачни състезания за Купа "Долчини".

През 2018 година веригата се провежда за четвърти пореден път и включва три етапа. Първият е този уикенд в София. Двата критериума са около зала "Арена Армеец" и отново са част от инициатива "София - Европейска столица на спорта", с което Столична община продължава мощната си подкрепа за колоездачния спорт.

Програмата предвижда състезания в шест категории - 12, 15, 24, 30 и 36 обиколки, плюс Мастърс, като първите стартове този уикенд са в 11:00 часа. Класирането в събота е въз основа на изминати обиколки и от броя на точките в спринтовите обиколки, а класирането в неделя ще бъде въз основа на изминатите обиколки, чрез елиминиране на последния състезател след всеки спринт. Следващите етапи са в Дупница и Сапарева баня на 26-27 май и в Банско и Разлог на 16-17 юни с име "По стъпките на римляните". На 26 май ще има отделен старт за любители - изкачване от Сапарева баня до Паничище.
Идеята на организаторите е от следващата година тази верига да стана част от календара на Международния колоездачен съюз и да привлича участници от цяла Европа.

Наградният фонд за трите състезания е 10 хиляди лева. За първия старт в София са предвидени 2900 лева.

Допълнителен награден фонд ще има за състезанията в Разлог, който ще възлиза между 15 и 20 хиляди лева.

"София 2018 и Столична община подкрепят тези вече традиционни състезания, защото са част от стремежа ни повече хора да имат възможност да практикуват един от най-популярните и обичани спортове - колоезденето. Желаем успех и на другите градове - домакини тази година", заяви на пресконференция Анатоли Илиев, организационен секретар на "София - Европейска столица на спорта" и член на Управителния борд на ACES EUROPE.

На срещата с медиите присъстваха още инж. Методи Чимев - кмет на Дупница, Любомир Венков - главен организатор, Явор Капитанов - бизнесмен от село Баня, Разложко и Ивета Михайлова - представител на спонсора, подпомагащ още волейбола, тениса и други.

Следващата седмица между 7 и 10 май в Слънчев бряг ще се проведе критериум с международно участие - мемориал "Димитър Янков" за юноши старша възраст.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти