Най-после същински маратон в "Крусибъл"

Най-после същински маратон в "Крусибъл"

Световното първенство по снукър предложи на феновете същински и типичен маратон в "Крусибъл", приключил повече от час и половина след полунощ българско време. Бари Хоукинс имаше само 18 минути, за да отпразнува 39-ия си рожден ден, след като подчини с 10:7 Стюърт Карингтън в изнурителна 7-часова битка. Допълнително изтощение за играчите бе фактът, че точно този дуел се проведе в рамките на един ден. Ястреба се промъкна до осминафиналите, а там ще се изправи срещу дебютанта Хаотян Лю, който по-рано бе елиминирал Марко Фу.

Хоукинс е сред най-солидно представящите се играчи в "Крусибъл" в последно време, защото, макар да няма триумф, има на сметката си финал през 2013 година и още три участия в полуфиналите. Също така в последните два месеца формата му се върна на познатото високо ниво, като той стигна финал в Откритото първенство на Уелс и на Китай.

Ястреба водеше с 5:3 след първата сесия и изглеждаше сякаш бързо ще се справи със съпротивата на световния номер 56, след като добави светкавично още два фрейма на сметката си със серии от 66 и 82. Карингтън обаче се противопостави подобаващо в следващите три партии с поредици от 79 и 74, за да върне интригата - 7:6. Последва епичен 56-минутен фрейм, който бе решен по цветовете и след злощастни решения на Карингтън, отиде на сметката на Хоукинс за 8:6.

Вечерната сесия предложи три фрейма от над 50 минути, като световният номер 56 спечели 15-ия и имаше първи шанс да се развихри между топките в следващия, но направи едва 27. Опонентът му контрира със 79 и дръпна с 9:7. Хоукинс направи 35 в последвалата партия, а Карингтън направи шокиращ пропуск по черната от оригиналната позиция, след като бе реализирал страхотна червена. Ястреба добави 38 към актива си и водеше с четири снукъра, а съперникът му се върна на масата, но сам бе поставен в неудобна позиция и когато направи фаул, призна поражението си.

"Изключително съм изтощен, но е хубаво, че имам няколко дни почивка. Не ме интересува дали съм играл добре, важното е само, че съм в следващия кръг. Стюърт е много голям боец и ми направи живота труден, но съм доволен от такъв подарък за рождения ден - победа. Извадих късмет, че той направи някои пропуски, които ми позволиха да остана напред в резултата и да измъкна победата в края", обясни Хоукинс.

Още от Снукър

Виж всички