Още един шампион напусна “Крусибъл”

Още един шампион напусна “Крусибъл”

Световният шампион по снукър за 2015 година Стюърт Бингам стана поредният член на топ 16, който изхвърча още в първи кръг на планетарния шампионат в “Крусибъл”. Джак Лисовски се представи на много високо ниво и елиминира елитния си противник с 10:7, продължавайки добрата си форма от последните два месеца.

26-годишният англичанин не се бе появявал в “театъра на мечтите” в Шефилд от 2013-а насам, когато дебютира, като тогава записа тежко поражение с 3:10 от Бари Хоукинс. Този път обаче Лисовски демонстрира нужното постоянство, за да опита да спре определенията за “поредния обещаващ талант, който не оправдава очакванията”. Сезон 2017/18 е най-успешният в кариерата му, защото преди да запише първата си победа в “Крусибъл” бе стигнал полуфинал в Шанхай Мастърс, още два четвъртфинала и пет осминафинала. Също така той продължава да не изневерява на стила си и е сред най-бързо изпълняващите удари играчи, което го прави особено атрактивен за зрителите.

Лисовски започна подобаващо мача с два сенчъри брейка - 105 и 128 - плюс още една серия от 54, за да поведе с 3:0. Бингам отговори със 123 и 51, като в допълнение към това спечели последните два фрейма от първата сесия чрез поредици от 60 и 88 и запази интригата жива при резултат 4:5. Световният номер 30 пое инициативата във вечерния сегмент с брейк от 60, а после двамата размениха по една партия, преди Бингам да спечели драматично 13-ия фрейм. Неговият брейк от 56 започна с флук по синята, а бе завършен с отлично подрязване на последната черна за 6:7. Лисовски веднага си върна аванса от два фрейма с чудесна серия от 98, преди отново съперниците да си разменят по един удар и резултатът да стане 9:7 за по-младия майстор на щеката. Лисовски изоставаше с 0-62 във фрейм 17, но остана в него и впоследствие направи отлично разчистване на цветовете под напрежение, за да си узакони победата.

“Направих сенчъри в първия фрейм и шумът от публиката беше изключителен. Стюърт и аз си приличаме, защото обичаме да играем бързо и нито един фрейм не беше бавен или биткаджийски. И двамата правехме големи брейкове, той е един от най-добрите играчи и се радвам, че го победих. Преди 5 години не затрудних Бари Хоукинс, но сега съм много доволен, че успях да се представя доста по-добре”, коментира победителят.

Лисовски ще срещне Джон Хигинс или Тепчая Ун-Ну на осминафиналите.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти