Обвиниха ЦСКА-София в погазването на всички правила, ФИФА даде 20 дни за отговор, намесиха и ЦСКА 1948

Обвиниха ЦСКА-София в погазването на всички правила, ФИФА даде 20 дни за отговор, намесиха и ЦСКА 1948

След като КАС разгледа иск на бившия футболист на армейците Иван Боладо ЦСКА-София да бъде признат за спортен приемник на ЦСКА и да изплати дълговете на фалиралия клуб, делото бе препратено към Камарата за разрешаване на спорове във ФИФА с молба да бъде взето окончателно решение по този случай. Sportal.bg научи, че на 25 септември 2018 г. от световната футболна централа са уведомили ЦСКА-София за претенциите на Боладо и клубът трябва да даде своя отговор - дали е ЦСКА, до 15 октомври 2018 г.

Това е второ изключително важно и любопитно дело, което ще се разглежда в близко бъдеще. Преди няколко дни информирахме за иска на Сивард Спрокел в КАС, който ще се гледа на 1 ноември.

Новото в случая с Боладо е, че освен ЦСКА-София и БФС, в него се споменават ЦСКА 1948 и някои действия на българската държава относно червените.

Ето с каква информация разполага Sportal.bg по делото на Иван Боладо:

Адвокатите на играча правят сравнение между ЦСКА-София и ЦСКА 1948. Според тях голямата разлика е в третирането им от БФС и българското правителство в полза на клуба от Първа лига. Т.е. стратегията за замяна на ПФК ЦСКА с ЦСКА-София е ясно идентифицирана в претенцията.

ЦСКА 1948 е споменат в случая, за да се покаже, че според Боладо истинският спортен приемник на ЦСКА е ЦСКА-София, а не ЦСКА 1948.

Също така футболистът смята, че ЦСКА-София е основан преди две години, за да замени ЦСКА.
Всички хора извън България, свързани с този случай, знаят, че ЦСКА-София е Литекс, но фактите говорели друго.

Собственикът е променил името от Литекс на ЦСКА-София, регистрирал е ново име, цветове, емблеми и е сменил града (от Ловеч в София). По този начин е създал нов обект, чиито характеристики са идентични с тези на ПФК ЦСКА.

Бившият футболист на армейците твърди още, че създаването на ЦСКА-София (бивш Литекс Ловеч) е нов клуб, директно влязъл в Първа лига, а очевидната му цел е да заобиколи правилата и по-конкретно да се измъкне от санкцията, прилагана от ФИФА, да плати задълженията на ЦСКА към кредиторите.

Според Боладо това е ясна и очевидна маневра. За да се приеме тази ситуация, ЦСКА-София трябва да поеме всички задълженията на ЦСКА. Намерението на собствениците на червените обаче е различно: те се опитвали да маневрират около законите на ФИФА и УЕФА.

“Футболът е спорт с вековна история и традиция, където спортсменството и етиката трябва да бъдат защитавани. Ищецът не може да пренебрегне това безпрецедентно нарушаване на правилата, включително и футболните, когато явната цел е да се избяга от плащанията на задълженията, като същевременно се нарушават принципите и нормите на спорта”, пише в иска.

“Играчът категорично се противопоставя на действията на Българската футболна асоциация (БФС) и на клуба, които погазват критериите и лицензионните правила, нарушавайки императивните разпоредби на БФС, УЕФА и ФИФА, поставяйки някои клубове над общоприетите правила.

Поради това играчът категорично се противопоставя на този очевиден опит да се създаде опасен прецедент, за да се спестят данъци и други задължения от страна на собственика на ЦСКА и неговото заместване с ЦСКА-София, докато други лица изпълняват задълженията си, жертвайки спортни резултати в полза на спазването на правилата”, се казва още в претенциите на Боладо пред ФИФА, изразени чрез неговите адвокати.

“Играчът не може да приеме това положение на административно завръщане в Първа лига от Литекс Ловеч (понастоящем ЦСКА-София). Освен това играчът не може да приеме трансформацията на Литекс Ловеч в ново лице с наименование ЦСКА-София, чието име, емблема, цветове и град са идентични с тези на ЦСКА.
Независимо дали тази операция е “синтез” или “преобразуване”, това действие може да се опише само като незаконно действие на хора, които са се отклонили от закона и правилата. Техните действия не могат да бъдат толерирани или приети, особено от организациите, които регулират футбола”, твърди Иван Боладо.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти