Селекционерът на Словения: Целта ни е първото място в групата

Селекционерът на Словения: Целта ни е първото място в групата

"Целта на Словения е да спечели първото място в групата си в турнира Лига на Нациите”, обяви селекционерът на страната Томаж Кавчич, който в четвъртък ще направи дебют на поста срещу България. Не гарантирам, че ще успеем, но това е целта. Имаме отбор, който може да се справи с всеки отбор от нашата група.

Според световната ранглиста на ФИФА, най-високопоставеният съперник за Словения в групата е този, с когото стартира кампанията - а именно България. Нашите са на 47-о място, с 6 по-ниско е Норвегия, Словения е на 55-а позиция, а Кипър на 87-а.

Първата среща е в четвъртък, а на 9-и двата отбора играят и вторите си мачове: България приема Норвегия, а словенците гостуват в Кипър.

Как ще изглежда турнирът все още няма ясна представа, тъй като миналата година УЕФА го въведе с идеята да замени някои незначителни приятелски мачове. Чарът на турнира е, че четири отбора ще получат директно класиране за Евро 2020.

Класическите квалификации ще се играят между март и ноември 2019-а година, а жребият ще бъде изтеглен през декември в Дъблин.

По въпроса с отсъствието на Ян Облак, мисля треньорът каза всичко. Ние сме наясно, че е важен член на отбора, има много сериозно име. Но сега цяла Словения трябва да се съсредоточи върху тези два мача, които ни предстоят и върху групата от 26 човека, които сме тук, а не върху Ян Облак или който и да е, заяви халфът на Киево Ясмин Куртич.

Защитникът Боян Йокич, който е и капитан на отбора, има сантимент за мача в четвъртък, тъй като вторият му мач с националната фланелка през 2006-а година е гостуване на България.

Някои медии и анализатори твърдят, че Облак е избягал от отбора, тъй като не е получил капитанската лента от Йокич. Бранителят на руския Уфа обаче не смята така: "Не вярвам това да е причината. Капитанът е един, има си йерархия в отбора и играчите трябва да знаят какво е било в миналото и какво ще бъде в бъдеще.

Ян е отдадено момче, професионалист. Той най-добре знае контузен ли е, боли ли го, но аз мисля, че го боли. Ние се надяваме, че възможно най-скоро ще го приветстваме обратно в отбора и той ще пристигне най-добро състояние. Тъй като ни е нужен точно така".

32-годишният Йокич допълни, че се намира в добра форма и според него основата на отбора, макар и с нов треньор, е поставена в контролата през юни срещу Черна гора.

"Мисля, че във въпросната среща с Черна гора се представихме на ниво. Отборът приличаше на отбор, което е важното. За разлика от предишните два мача, в срещата с черногорците се представихме добре".

Следвай ни:

Още от Национални отбори

Виж всички