За сълзите на един вратар или защо Даниел Субашич играе за двама

За сълзите на един вратар или защо Даниел Субашич играе за двама

Вратарите винаги са различни. Отговорността да си единственият от целия отбор, който има право да играе с ръце, не е никак малка. Те са особена порода, необходима на всеки един футболен тим. Националният отбор на Хърватия не прави разлика. На вратата там от няколко години титуляр е Даниел Субашич, който застана под рамката след оттеглянето на дългогодишния №1 на “шахматистие” - Стипе Плетикоса.
.
Стражът на Монако излезе като краен победител от дуела срещу колегата си Каспер Шмайхел в осминафиналите, когато спаси три от дузпите на Дания, а Хърватия продължи напред към последната осмица на Мондиал 2018. Веднага след хърватския триумф, Субашич зарови лице във фланелката си, опитвайки да скрие емоцията си и за момент успя. 191-сантиметровият вратар изигра вероятно най-запомнящия се мач в кариерата си точно при отстраняването на Дания, а в разгара на празненствата, в които той бе с потник със снимка на друг футболист и №24 на него, очите му бяха пълни със сълзи.

155 Хърватия - Дания

Каква всъщност е цялата история? Кой е играчът, заради когото вратарят на Хърватия едва се сдържаше да не заплаче? Запознатите в детайли с хърватския футбол вероятно знаят, но днес самият Субашич говори за това на пресконференцията преди четвъртфиналния мач с Русия, но този път не успя да скрие болката си и се разрида.

155 Хърватия - Дания

Хървойе Чустич е бивш съотборник на Субашич и през 2008 година завинаги остава на 24. По онова време двамата играят за Задар в Хърватия, а при домакинския мач срещу Цибалия, Хървойе удря главата си в бетонна стена на метри от терена след единоборство със съперников футбoлист. Бори се за живота си в продължение на няколко дни, но в началото на април същата година отлита към безкрайните небесни игрища.

Журналист зададе въпрос, свързан с Чустич на Даниел на пресконференцията, а той понечи да отговори, но така и не успя. Поведението му обаче казва достатъчно.

ВИДЕО ОТ МОНДИАЛ 2018

Десетилетие след трагичната развръзка, Субашич продължава да играе за двама. За себе си и за Хървойе Чустич.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти