На Салах му писна да бъде ползван за политически провокации

Вестник "Индипендънт" прави връзка футбола и политиката, коментирайки бъдещето на египетската футболна звезда Мохамед Салах след неудачното представяне на националния отбор на страната му на световното първенство в Русия.

Британският ежедневник коментира слуховете за възможното оттегляне на звездата на Ливърпул от националния отбор едва на 26-годишна възраст, защото очевидно му е крайно неприятно името и образът му да се използват за политически цели не само в неговата родина, а и в международен мащаб.

Слуховете за зреещото намерение на Салах идват от лагера на египетския отбор в чеченската столица Грозни. Самият избор на египетската футболна федерация да избере за за база на отбора по време на световното първенство в Русия Чечения - арена на два сепаратистки военни конфликта и с репресивно правителство с много спорно досие по въпроса на човешките права, поставя много въпроси, отбелязва "Индипендънт". Ръководителят на руската република Рамзан Кадиров си извоюва реномето на регионален властник с ключова роля за укрепването на връзките на Русия с мюсюлманските страни от Близкия изток, като дори изпрати бойци от чеченските сили за сигурност в Сирия.

Салах, наричан от вестника Египетския крал, от своя страна, вероятно е най-известната и със сигурност най-популярната мюсюлманска личност в света. Обожаван е в родината си и зад граница не само заради страхотните си футболни умения, но и заради своята скромност и приятелски маниери. Той вече се е превърнал в икона за огромното мнозинство, изповядващо умерен ислям в Европа, което незаслужено носи срама от поредицата ислямистки атаки на континента през 2017 г. Тази негова популярност обаче привлича около него и елементи, които очевидно са му крайно неприятни. Затова още толкова млад и още в началото на шеметния си полет към върховете на спортната слава, той е на прага да изостави своята страна, пише "Индипендънт".

Салах несъмнено е използван като пропаганден инструмент от Кадиров по време на престоя си в Грозни. Лично чеченският президент го заведе в хотела на отбора и го разведе из града, обявявайки го за "почетен гражданин" на чеченската столица по време на официална вечеря.

За същите цели обаче го използва и египетската футболна федерация. В началото на тази година Салах се оплака в Туитър, как имиджът му е употребяван от нея за реклама на египетската мобилна мрежа Дабъл ю И (WE), макар да е добре известно, че футболистът има договор с нейния конкурент Водафон (Vodafone). Федерацията бе принудена да отстъпи чак след като обикновените египетски фенове се надигнаха в защита на Салах, заради опасения, че той може да се откаже от участие в националния отбор на световното първенство.

"Индипендънт" също така припомня, че през 2014 г. Салах бе заплашен от египетските власти с военна служба, след като отиде да играе в английския Челси. Беше предупреден също, че семейството му, което все още живееше в Египет, няма да може да напусне страната, ако той не се подчини. Накрая все пак въпросът се уреди, но след като Салах се снима с египетския президент Сиси и след като направи дарение за доброволния правителствен фонд "Да живее Египет", основан същата година.

Футболът винаги е бил свързан с политиката. Сега Салах е критикуван за действията си в Чечения и ще търпи още по-силни критики, ако се оттегли от египетския национален отбор, разкъсвайки сърцата на милиони свои сънародници. Но ако наистина е бил под натиск да бъде използван за политически инструмент от хора и в името на убеждения, които той не подкрепя, каква друга възможност му остава?

Салах е широко известен като храбър, но скромен човек, който държи на принципите си. Едно негово оттегляне от националния отбор в знак на протест, с което да се противопостави на желанията на едно авторитарно правителство, би било много по-смела крачка, отколкото да излиза на футболното поле. Такова оттегляне би било болезнено за него, но ще бъде правилен ход от негова страна, пише в заключение "Индипендънт".

Още от Футбол свят

Виж всички