Франция е с най-скъпия отбор на Мондиала според CIES

Франция е с най-скъпия отбор на Мондиала според CIES

Дни преди старта на Световното първенство по футбол в Русия статистическата компания CIES Football Observatory изчисли, че Франция е най-скъпият национален отбор.

Цената на отбора на петлите е 1.41 млрд. евро, а след тях се нареждат Англия с 1.39 млрд. и Бразилия с 1.27 млрд. Оценката е на базата на вероятната цена, която биха платили клубове за играч, както и други променливи като възрастта и продължителността на договора на съответния футболист.
Във френския отбор най-скъп е Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен), чиято трансферна стойност е 13% от общата стойност на тима.

Очакваната трансферна стойност на всички играчи, участващи на Мондиал 2018, е 12,6 млрд. евро. В дъното на класацията са три неевропейски страни, в които почти няма играчи с договори с отборите от най-силните първенства: това са Панама, Саудитска Арабия и Иран. Световното първенство вероятно ще позволи на някои от тях да бъдат забелязани от богатите отбори.

Следват Испания с 965 млн. евро обща стойност, Арженитна е на 5-о място с 925 и Лионел Меси, който е 20% от отбора като трансферна значимост. Германия (6-о място с 895 милиона), Белгия (7-а с 835), Португалия с 656 млн. и 16% за Кристиано Роналдо, допълват топ 8. До края на първата 10-ка са Уругвай и Хърватия съответно с 529 млн. и с 416 млн.

Още от Футбол свят

Виж всички