11-а "Купа на мускетарите" за Краля на клея!

11-а "Купа на мускетарите" за Краля на клея!
Рафаел Надал отдавна е познат като Краля на клея, но това не му попречи да продължи да изумява с дълголетието на величието си на "Голям шлем". Матадора подчини спрягания за най-сериозен негов противник на клей през последните две години Доминик Тийм с 6:4, 6:3, 6:2 и за безпрецедентен 11-и път в кариерата си покори любимия "Ролан Гарос"!
Както бе и в полуфинала срещу Хуан Мартин дел Потро, Надал имаше най-много проблеми в първия сет, когато и съперникът му изпълняваше най-дисциплинирано тактическия си замисъл. Създадените трудности от страна на Тийм обаче се изпариха в най-неподходящия момент, когато той трябваше да сервира за оставане в сета и набързо подари три точки за пробив в три непредизвикани грешки.


Фаталното за австриеца се случи и той загуби частта при свой сервис, след което започна втория сет с допускане на нов пробив, като вече грешките и от двете страни на ракетата му зачестиха. Надал не толкова повиши нивото си, а по-скоро запази дисциплина в замисъла си за мача, като бе далеч по-разнообразен в решенията си от Тийм, който пък откровено се изчерпа откъм идеи след края на първия сет.

Третата част също сравнително безпроблемно отиде на сметката на Надал, който имаше лек физически проблем в средата й, но това не го спря да доминира разиграванията, да печели размените по диагоналите и да тормози противника с форхенда си по обратната права.

Той вече има 86 победи в 8 мача в Париж, като единствено е губил на осминафиналите през 2009-а от Робин Сьодерлинг и на четвъртфиналите от Новак Джокович през 2015-а. Титлата е 17-а за него от “Големя шлем” в общо 24-ия му финал, като превъзходството му на клей е изумително вече два поредни сезона.

Единствено Тийм бе побеждавал Краля на червена настилка през тази и миналата година - в Рим 2017-а и Мадрид 2018-а - но нямаше достатъчно солидност нито от първия си сервис, нито в продължителните разигравания, нито в изпълнението на тактическия си план, защото постоянно неуспешно сменяше позицията си в близост до основната линия, а най-често бе изтласкван зад нея и съответно наказван с торпедо от форхенд.

Надал запазва първото си място в световната ранглиста, както и тенденцията от началото на 2017-а той и Роджър Федерер да редуват триумфи в “Шлема”. За последно двамата "си поделиха" последните шест титли от най-големите турнири през 2006-а.

ПЪРВИ СЕТ
Тийм спечели жребия и избра да посреща, защото в почти всичките си мачове на клей този сезон Надал започваше със сервис и допускане на пробив, след което почваше серия от спечелени геймове. Камерите пък намериха на трибуните и чичото на Рафа - Тони Надал, който все пак бе решил да изгледа финала на живо.
Надал започна още в първото разиграване да цели бекхенда на Тийм и го спечели след грешка на австриеца, който бе изтласкан зад основната линия. После Рафа изпълни два втори сервиса към форхенда на съперника, първият от които не бе върнат, а вторият позволи на Краля на клея да контролира разиграване и да провокира грешка след свой отличен форхенд по обратния къс диагонал. Матадора поведе с 1:0 след добре изпълнена атака на мрежата и завършващо воле.
 
Надал още с бекхенд ретури лифтираше високо топката и поствяше под напрежение Тийм от основната линия, като впоследствие стигна до 0-30 с прекрасна къса топка. Австриецът най-накрая взе леко надмощие в разиграване и стигна до първата си точка в мача, но после изкара бекхенд по правата и подари два брейкбола на Надал. Той се стараеше да е агресивен срещу високите топки с топспин, идващи от противоположното поле, но грешката впоследствие се оказа фатална. Надал отново прати дълбок бекхенд ретур и изтласка австриеца зад основната линия, което провокира грешка от форхенд за първи пробив - 2:0.
Непредизвикана грешка от форхенд в средата на корта на Надал позволи на Тийм да вземе лек аванс при 15-30, като с това бе награден и за перфектния си ретур. След това двамата проведоха най-дългото разиграване и Тийм го спечели с чудесен форхенд по късия диагонал, а впоследствие се възползва отлично и от първата си точка за пробив, отново благодарение на ефективен ретур - 2:1 и рибрейк.
Тийм изпитваше проблеми в затвърждаването на брейка, защото в стремежа си да е непредвидим от сервис си докара цели две двойни грешки от 40-15 до 40-40. Той се стараеше да цели бекхенда на Надал при ретур, като именно така се спаси от възможността за пробив, а после пласира ас по правата от дюс полето (220 км/ч). Рафа докара сета до нов дюс с дълбоки бекхенди, след които постепенно стъпи на основната линия и реализира уинър по диагонала от "обратната си страна". В крайна сметка обаче грешка от форхенд на Надал при опит за смяна на посоката доведе до равенство 2:2.
Надал поведе с 30-15 след ужасяваща грешка от бекхенд-воле на мрежата на Тийм, който незнайно защо потърси тялото на съперника, вместо открития диагонал. Вместо австриецът да поеме инициативата, Надал направи инстинктивен лоб и си заслужи големи аплодисменти от публиката. Дори когато вкарваше първия си сервис обаче, Рафа засега не успяваше да си заслужи лесни точки, с изключение на последната за 3:2, когато Тийм намери мрежата с форхенд-ретура си.
Надал направи непредизвикана грешка от бекхенд по правата, но после компенсира с изключително къс ретур, изхвърлил Тийм от корта и подготвил форхенд по обратния диагонал за 15-15. И в следващия случай, когато посрещаше от адвантидж полето, Надал наказа опонента си с ретур от форхенд и впоследствие провокира грешка от негова страна за 30-30. Тийм обаче заслужи похвали с комбинация от форхенд по обратния диагонал и уинър по правата, който препарира Надал - 40-30, а после имаше малшанса съдията на стола да отсъди "вътре" на топка, посочена от "ястребовото око" за "аут". Хубав ретур на Надал след това пък провокира Тийм да сбърка от бекхенд с помощта на мрежата за нов дюс, но австриецът блесна секунди по-късно на свой ред с форхенд-уинър по обратния диагонал от средата на корта. Надал хвана в крачка съперника си с лифтиран бекхенд, а Тийм пробва да вдигне топката високо, но Рафа с драйв-воле реализира печеливш удар. Неприятна грешка на австриеца доведе до шанс за пробив, но следващото разиграване бе контролирано от него и Рафа не можа да се възползва. Доминик отново комбинира страхотна игра с последвал елементарен пропуск, но опит за печеливш бекхенд по правата на Надал излезе в аут. Тийм демонстрира висша класа с нов уинър от воле след продължително разиграване и битка на мрежата, а ретур в аут най-накрая приключи маратонския гейм - 3:3.
Рафа методично поставяше топката в двата ъгъла и разхождаше съперника си в следващото си подаване, при което реализира бекхенд-уинър по късия диагонал, после форхенд по обратната права и гениален дефанзивен удар в мястото на пресичане на двете линии. Невърнат сервис с бекхенд ретур пък приключи гейма за нула време в полза на Матадора - 4:3.
Фантастичен печеливш бекхенд, отново препарирал Надал, позволи на Тийм да поведе с 30-0, а новите топки му позволиха да наниже ас за 40-0 и като цяло да се радва на повече ефективност от основната линия. Австриецът направи двойна грешка, но с изключение на това успя да изтласка Рафа в следващото разиграване и пласира форхенд в дъното на корта за 4:4.
Слаб бекхенд по правата на Тийм бе наказан веднага с форхенд по обратния диагонал (уинър) за Надал, който после направи първата си двойна грешка, но веднага я компенсира с идеален сервис. Впоследствие Матадора реализира петия си форхенд уинър, а нов страхотен начален удар на форхенда на съперника доведе до грешка и пореден бързо спечелен сервис-гейм - 5:4.
Тийм сбърка елементарно воле и се ядоса, след което пък изпадна в истинска беда с невнимателен форхенд по правата, излязъл в аут за 0-30. Надал веднага почна да го изтезава с дълбоки бекхенди, провокирали в крайна сметка нова грешка от форхенд по правата, провокиран от припряност - 0-40. Пробивът на нула стана факт след нов сериозен форхенд в аут, приключил сета малко разочароващо, с оглед на високото ниво дотогава - 6:4 за 58 минути.
ВТОРИ СЕТ
Надал започна разнообразно втория сет от свой сервис, отново търсейки форхенда на посрещащия, като продължаваше да го изтласква от основната линия и дори пробва успешна атака на мрежата. Грешките на Тийм пък почваха да се увеличават, а Надал за пореден път взе без никакво напрежение подаването си - 1:0.
Тийм рискува неоправдано с бекхенд по правата, който излезе в аут, а в следващия случай го прати в мрежата, този път целейки средата на корта - 0-30. Чак със смач в близост до мрежата се материализираха агресивните му форхенди от началото на гейма, но Надал се защитаваше брилянтно на метър от основната линия. Матадора изненада съперника си с излизане на мрежата и печелившо бекхенд-воле по правата, довело до две точки за пробив, които обаче Тийм отрази, благодарение на отличен първи сервис (кик). Надал обаче отново стресна австриеца с излизане на мрежата, което провокира форхенд в мрежата за нов брейк-пойнт, но след това имаше уинър от тази страна. Ас номер 3 от ракетата на Тийм му донесе предимство, само че то се изправи с четвъртата му двойна грешка. Надал лифтира форхенд и с лек късмет постави опонента си в неудобна позиция, за да се стигне пак до брейк-пойнт, неутрализиран с комбинация сервис по диагонала - драйв воле. И третият шанс за пробив на Надал дойде след систематични дълбоки бекхенди на Краля на клея и удар в мрежата от "обратната страна" на австриеца, който този път не можа да го отрази - фантастичен форхенд-ретур по късия диагонал и отчаян бекхенд в аут на Тийм, целещ правата от почти невъзможен ъгъл - 2:0.
Лошото за Доминик бе, че започна да бърка бекхенди и по диагонала, и по правата, и чрез опити да избяга от него и да намери правата с форхенд - така Надал получи и трите си точки в третия гейм, преди да затвърди брейка с неотразим бекхенд по диагонала за 3:0.
Тийм показа позитивни признаци в следващия си сервис-гейм, когато поведе с 40-0 чрез отлична комбинация сервис-мрежа, последвана от минаващ бекхенд по правата (след много слабо воле на мрежата на Надал) и ас номер 4. Нов невърнат мощен сервис доведе до незабавно спечелване на гейма и намаляване на резултата до 3:1.
Австриецът получи два подаръка от форхенд на Надал - 0-30 с две непредизвикани грешки, но бързо се стигна до обрат, след като Матадора пласира разнообразно сервисите си (основно вторите) и ги съчета с прекрасен бекхенд по правата. Ретур уинър по форхенд обаче изненада испанеца и доведе до дюс, но Тийм нямаше отговор за началните удари в тялото му, които изобщо не можеше да върне - 4:1, макар този сервис-гейм да не бе толкова лек за Краля на клея.
Световният номер 7 бързо взе подаването си на нула, блестейки с ас по правата и прекрасен печеливш бекхенд по обратния диагонал - 4:2. Тийм започна отлично и следващия гейм, печелейки продължително разиграване по диагонала с успешен форхенд, а той дойде преди разиграването на мача, в което и двамата показаха страхотна защита и класа, като Рафа надделя с умопомрачиетелен форхенд-уинър.
Надал стигна до 30-15 с гениално изградена атака, изтласквайки Тийм от корта и откривайки правата за пореден печеливш форхенд, но в следващото разиграване доминацията му не се оправда, защото направи елементарна грешка. Рафа получи първото си предупреждение за бавна игра и не вкара първия сервис, а после бе матиран с къса топка от Тийм - точка за пробив. Този път Надал блесна с къса топка, довела до отчаяна защита на съперника и впоследствие печеливш бекхенд по отворената страна на корта. Испанецът повтори абсолютно същото и отново измори докрай Тийм, без да му позволи да си помисли за спечелване на разиграването, а след това провокирана грешка от форхенд на австриеца доведе до 5:2.
Тийм все пак успя да запази интригата и отново спечели сервис-гейма си доста лесно, сякаш без да среща цялата възможна съпротива от страна на Надал, като и двамата не изразходваха особено енергия - 5:3.
Надал обаче също можеше да печели бързи точки чрез сервис в тялото (един от които Тийм дори посрещна на колене с ракета пред лицето), а можеше да си позволи и да експериментира с някои по-рискови форхенди, водещи до точка за Тийм за 30-15. Поредният блок-ретур позволи на Матадора да атакува с форхенд и да стигне до два мачбола, първият от които бе материализиран след грешка от бекхенд на австриеца - 6:4, 6:3 след 1 час и 52 минути игра.
ТРЕТИ СЕТ
Тийм загуби дълго разиграване (20 удара) в самото начало на сервис-гейма си и след това с грешка от бекхенд се оказа рано-рано в беда при 0-40. Той неутрализира два брейк-бола след хубав първи сервис и дори едно от редките си излизания на мрежата, а при третия имаше известен късмет, че бекхендът на Надал по диагонала за малко не намери линията. Tийм прибърза с форхенд по правата от неудобна позиция и осигури четвърти шанс за пробив на Надал, но пак компенсира с доста по-мъдър първи сервис и имаше успех. В крайна сметка от 0-40 и при още един брейк-бол за съперника Тийм издържа теста и с прекрасна спечелена размяна бекхенд-форхенд по диагоналите се спаси - 0:1.
Надал направи втората си двойна грешка, но отново при 15-0, след което изтласка съперника си до рекламите и направи атака към мрежата, завършила с бекхенд-уинър. Тийм стоеше близо до основната линия при ретур, но отново това не му донесе успех, защото пресили форхенд и изостана с 40-15, а нов невърнат сервис от тази страна доведе до лесно 1:1.
Тийм пропиля аванс от 30-0, но отрази точка за пробив с чудесен сечен бекхенд, след което отново изгради отлична атака и завърши с форхенд - 30-и негов уинър срещу 19 на Надал. Матадора обаче надлъга тактически съперника си в поредната размяна по диагоналите, като остана на място и контрира с печелишв форхенд по правата. Тийм отново вкарваше първия си сервис, само когато бе притиснат до стената, като Надал отново го наказа с натискане на бекхенда и форхенд по обратния диагонал за поредно равенство. Австриецът сбърка елементарно в следващото разиграване и трябваше да отразява втори брейк-бол, а този път първото подаване не влезе, Надал пое инициативата със смяна на посоките и провокира грешка от форхенд на Тийм, пратен почти до рекламните табла - 2:1 с пробив.
При 30-0 в своя полза Краля на клея получи неочакван проблем, като един от пръстите на лявата му ръка се схвана и той поиска извънреден медицински таймаут, за да получи масаж и нова превръзка на китката. Паузата бе последвана от двойна грешка, но после той направи яростна атака на мрежата и завърши с елегантно воле от форхенд. В крайна сметка Матадора затвърди пробива след грешка на Тийм от бекхенд от средата на корта след продължително разиграване. Австриецът реагира по възможно най-добрия начин с перфектно проведен и бързо спечелен сервис-гейм за 3:2.
Надал започна с типично спечелено разиграване, започнало с размяна от средата на корта, постепенно преминало под диктовката на испанеца, който издебна шанса да натисне с форхенд по обратния диагонал и след това със завършващ такъв по правата. При 30-0 се получи нещо подобно, само че този път форхенд-уинърът бе контра пие, а Тийм отново играеше ролята на "връщач". Австриецът отново не можеше да реагира на разнообразните решения на Надал, който не проведе перфектна атака на мрежата, но и не остави никакви надежди за Тийм за спечелване на разиграването - единствено го лиши от пробив. 17-ата акция на мрежата за край на гейма бе 15-ата спечелена от Надал и той отново дръпна в резултата с 4:2.
Австриецът започна с двойна грешка, а после с елементарен бекхенд в аут, но компенсира донякъде със седмия си ас - 15-30. Пак след втори сервис Надал издебна момент да атакува с къса топка, след като дотогава се беше защитавал с дълбоки форхенди, за да стигне до две точки за пробив. Изумителен бехкехд ретур хвана толкова къс диагонал, че Тийм трябваше да заобикаля колчето на мрежата и не успя да намери очертанията на корта - 5:2 и втори пробив.
Два сбъркани бекхенда на Тийм доведоха набързо до 30-0, а отново от тази страна на ракетата австриецът не можа да върне сервис и Надал получи три шампионски точки. Прекален и излишен риск с бекхенд по правата в аут пропиляха първата възможност, а след това Рафа отново пробва с къса топка да вкара Тийм в беда, но австриецът контрира с печелившо воле на мрежата. Третият мачбол също беше проигран, като този път той не избърза, но пък бе прекалено пасивен и се забави за бекхенд по диагонала, пратен далеч в аут. Дори чудесните бекхенди на Тийм в последвалото разиграване не можаха да пробият защитата на Матадора и съперникът му сбърка с лесен форхенд от средата на корта. И четвъртата шампионска точка бе пропиляна с припрян опит за уинър от бекхенд по диагонала, който отново не сполучи. Отново обаче лесен форхенд бе сбъркан от Тийм, без да е под напрежение, а Надал най-накрая пласира коварен първи сервис и спечели "Ролан Гарос" за 11-и път! 6:4, 6:3, 6:2 за 2 часа и 44 минути игра.

Пътят до титлата на Рафаел Надал:
Първи кръг - Симоне Болели 6:4, 6:3, 7:6(9)
Втори кръг - Гуидо Пея 6:2, 6:1, 6:1
Трети кръг - Ришар Гаске 6:3, 6:2, 6:2
Четвърти кръг - Максимилиан Мартерер 6:3, 6:2, 7:6(4)
Четвъртфинали - Диего Шварцман 4:6, 6:3, 6:2, 6:2
Полуфинали - Хуан Мартин дел Потро 6:4, 6:1, 6:2
Финал - Доминик Тийм 6:4, 6:3, 6:2

Six Down. One to Go.

Walk the road to the final alongside Dominic Thiem & Rafael Nadal. #RG18 pic.twitter.com/jRW4divHJ4

— Roland-Garros (@rolandgarros) June 10, 2018 />Пътят до финала на Доминик Тийм:
Първи кръг - Иля Ивашка 6:2, 6:4, 6:1
Втори кръг - Стефанос Циципас 6:2, 2:6, 6:4, 6:4
Трети кръг - Матео Беретини 6:3, 6:7(5), 6:3, 6:2
Четвърти кръг - Кей Нишикори 6:2, 6:0, 5:7, 6:4
Четвъртфинали - Александър Зверев 6:4, 6:2, 6:1
Полуфинали - Марко Чекинато 7:5, 7:6(10), 6:1

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички