Световната атлетика представи обновената система за подбор за Олимпиадата в Токио

Световната атлетика представи обновената система за подбор за Олимпиадата в Токио

Световната атлетика представи системата за подбор на участниците на Олимпиадата в Токио, която беше обновена, след като Игрите в японската столица бяха пренасноречени за 2021 година заради пандемията от коронавирус. Основните принципи с покриване на нормативи за отделните дисциплини остават непроменени, като спортистите, които вече са спечелили квоти от началото на квалификациите през 2019 година, ги запазват.

Последният период на пресявките ще започне на 1 декември 2020 година и ще продължи до 29 юни 2021 година, с изключение на маратона и на 50 километра спортно ходене, в които квоти от състезания ще може да се печелят до 31 май 2021 година.

До 23 май 2021 година пък Националните олимпийски комитети, които нямат спортисти, покрили квалификационните норми, трябва да подадат заявки за участие, но това се отнася само за маратона и спортното ходене на 50 километра. За останалите дисциплини крайният срок е 21 юни.

На 1 юли Световната атлетика ще публикува световните ранглисти и имената на класиралите се за Олимпиадата лекоатлети. В периода 2-5 юли Националните олимпийски комитети ще трябва да подадат официално заявките на спортистите, които ще участват в Игрите.

Олимпиадата в Токио беше пренасрочена с 12 месеца и ще се състои от 23 юли до 8 август 2021 година.


Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти