Цифрите показват: Най-трудният Дакар от десетилетие насам

Цифрите показват: Най-трудният Дакар от десетилетие насам

Едва 74% от участниците, които стартираха на рали Дакар 2019, продължават в състезанието през втората седмица – най-ниският процент от 2007 година насам. Общо 28 състезатели се отказаха от тазгодишното издание само по време на петия етап.

От 17-те дами, които започнаха Дакар 2019, което бе рекорд за рали маратона, откакто се провежда в Южна Америка, осем от тях продължават да се борят със суровите условия на пустинята. На най-доброто място се джижи Лая Санц, която е 19-а в генералното класиране при моторите. Камелия Липароти е 52-ра при автомобилите, докато Анет Фишер – 16-а при бъгитата.

Най-добрият дебютант тази година в генералното класиране Лоренцо Сантолино с мотор Sherco стана "жертва" на шестия етап и след лошо падане се оттегли от състезанието. Той получи лека контузия във врата и бе евакуиран с хеликоптер.

Екипажите на 33 коли, бъгита и камиони се възползваха от нововъведението тази година и подновиха състезанието си от началото на втората седмица. Това е вторият им шанс да успеят да финишират в Лима на 17 януари, въпреки че веднъж трябваше да се откажат. Те ще имат свое собствено класиране и забрана да помагат на други състезатели с изключение на оказване на първа помощ.

Сред тези състезатели е и пилотът на Mini Орландо Теранова, който претърпя катастрофа във втория етап на Дакар и бе транспортиран в болница с хеликоптер заради болки в гърба. Още един екипаж, който получава втори шанс е този на Жак Барон и неговият син и навигатор Лукас, който е първият участник на рали Дакар със синдром на Даун.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти