Дисквалифицираха екипаж на КАМАЗ заради инцидент със зрител на Дакар (видео)

Дисквалифицираха екипаж на КАМАЗ заради инцидент със зрител на Дакар (видео)

Пилотът на КАМАЗ Андрей Каргинов бе дисквалифициран от рали Дакар 2019 след инцидент със зрител на 279-ия километър от петия етап от рали маратона. Пострадалият е 60-годишен мъж от Южна Африка, който с още петима души е наблюдавал състезанието извън зоната за зрители.

Каргинов е преминал през левия крак на мъжа с лявата си задна гума, а според доклада от организаторите на състезанието зрителят има фрактура и е бил транспортиран с хеликоптер до болница в Арекипа. Истинската причини Каргинов да бъде дисквалифициран обаче е понеже не е спрял след инцидента, за да провери състоянието на мъжа.

Каргинов, чийто екип бе допълнен от Игор Леонов и Андрей Мокеев, спечели рали Дакар при камионите през 2014 година. Миналата година Каргинов не стартира на рали Дакар.

През 2019 руснакът спечели две етапни победи и заемаше трета позиция в общото класиране зад Едуард Николаев и Дмитри Сотников с шанс за победа.

Шефът на КАМАЗ Владимир Чагин, седемкратен победител на рали Дакар при камионите, нарече наказанието на Каргинов "прекалено сурово" и заяви, че пилотът не е разбрал за инцидента, докато не е пристигнал в бивака в Арекипа.

Още от Моторни спортове

Виж всички