Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Неприятен казус! Как трябва да завърши България - Чехия?

Неприятен казус! Как трябва да завърши България - Чехия?

Как трябва да завърши мачът България - Чехия, който ще се играе на 17 ноември тази година? Всеки българин ще отговори “с победа за България”. Само че може да се окаже, че аритметиката не е толкова лесна, защото нищо чудно да се наложи да избираме между честта на България и класиране на Евро 2020, което минава през поражение от Чехия.

Припомняме, че тимовете могат да се класират по два начина - през сегашните квалификации или през тези на новосъздадения турнир Лига на нациите, чиято финална фаза е през март 2020 година.

Три кръга преди края на евроквалификациите футболистите на Красимир Балъков изостават на цели седем точки от заветното второ място в група А, което дава право на  участие на Евро 2020.

Така че за него ще се борят Чехия и Косово.

Нашите момчета пък ще разчитат на класиране през турнира Лига на нациите. Там държавите са разделени на четири лиги и всяка от тях ще излъчи по един представител за финалната фаза. България е първа резерва в Лига С, което почти ни гарантира, че ще получим още един шанс за класиране на Евро 2020.

Това ще се случи ако поне един от Шотландия, Финландия, Норвегия или Сърбия се класира през сегашните евроквалификации. Но дори да не се случи, България най-вероятно ще играе за класиране на Евро 2020 с отбори от по-горната Лига В. Условието е поне 9 от 12-те държави да спечелят евроквота през сега провеждащите се квалификации.

Именно тези нововъведения поставят въпроса как трябва да завърши България - Чехия?

Вече споменахме, че за второто място в нашата група се борят Чехия и Косово.

България има полза битката да бъде спечелена от Чехия. Причината е, че тази държава е една от 12-те в Лига В и ако се класира през сегашните квалификации, ще освободи едно от местата за финалната фаза в Лигата на нациите.

Тъй като Косово е в по-долна лига от трикольорите, то ние нямаме полза този отбор да измести Чехия от второто място в сегашните евроквалификации.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти