Ключът към правилната тренировка? Правилната хидратация

Всички знаем, че по време на физическо натоварване в тялото ни се случват различни процеси - метаболизмът ни се ускорява, вискозитетът на кръвта ни се подобрява и чрез ускорения й поток до клетките ни достигат повече кислород и хранителни елементи. Когато излезем от залата, тялото ни започва да усвоява протеини и въглехидрати в пъти по-бързо, а мозъкът ни отделя ендорфини. Ако не се откажем след първата тренировка, а започнем да правим упражнения редовно, имунната ни система се засилва, нивата на хемоглобин в кръвта ни се подобряват и тялото ни регулира по-лесно захарта и другите си вещества по-лесно. Освен това излизаме от режима на трупане на мазнини и пълнеем по-малко.

Но за да запазим мотивацията си, трябва да тренираме правилно. Едно от най-важните неща е хидратацията. Независимо дали става дума за професионални спортисти или за хора, които просто искат да поддържат добра форма и да са активни, правилната хидратация е ключът към ефективната тренировка. Защото освен полезни, упражненията са и тежки за тялото ни.

За 60 минути тренировка човек губи средно по 1/2 литър течности. Прекомерната загуба на течности води до намаляване на нивото и на жизненоважните витамини и електролити. Дехидратацията обикновено се изразява в умора, но може да се прояви и в мускулна слабост и треперене, а това да доведе до контузия.

При загуба на твърде много витамини и електролити, губим мускулна сила и издръжливост, а това прави тренировката неефективна.
Приемът на изотонични течности преди, по време и след тренировка е най-ефективният начин за справяне с дехидратацията. Изотоничната течност притежава съотношение на електролитите, близко до това на кръвта, поради което хидратира организма много по-качествено.

Изотоничната течност осигурява солите и витамините, необходими за оптималното функциониране на системите на организма. Тя повишава силата и издръжливостта ни, позволява ни да увеличаваме натоварването постепенно и да подобряваме резултатите си. След това не се чувстваме уморени и не губим мотивация, а това е един от най-важните фактори за активен начин на живот. Този тип напитки се приемат по време на тренировка. Утоляват жаждата, хидратират тялото и бързо връщат изгубените полезни вещества. Не бива да подценяваме приемането на течности и преди тренировка - поне един час преди да влезем в залата. А вие как тренирате и спазвате ли правила за хидратация?

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти