Легендарният Асен Златев представя биографичната си книга "Пътят на скитника"

Легендарният Асен Златев представя биографичната си книга "Пътят на скитника"

Олимпийският шампион във вдигането на тежести от Москва 1980 ще направи дебютно представяне на своята биографична книга тази събота, 14 декември, от 12.00 часа в родното си село Царимир.

Първата част на изданието на "Тракия Прес-ПР" е със заглавие "Пътят на Скитника", тиражът е разделен поравно с мека и твърда подвързия. Между двете корици са събрани 400 страници. Те обхващат живота на Златев от раждането му до световното първенство в Любляна през 1982 година.

Той разказва за тежките времена и по детски щастливите приключения. За селото, града, близките хора, приятелите, училището, поуките, любовта...Споделено е и какво ще бъде съдържанието на втората част. Битът, ежедневието и работата в годините на колективизацията през 50-те и 60-те години са пресъздадени с искрени думи и неповторим език. "Българският селянин е находчив и "ощу го биеш, по инат и по гявул става", пише авторът. "Нагазваме" в прахта по улиците на селото, който "приятно гали табанчетата с гладка хладна мекота".

Леко и неусетно научаваме за пътя на дините по големия канал от бостана до колибката на жадните за приключения малчовци, наблюдавани с любопитна усмивка от прикрилия се селския пъдар.

В "Пътят на Скитника" читателят ще усети вълненията и тревогите на една майка, стискала в кесийката си "цели" три стотинки, каквато някога бе цената на една лимонада, за да ги добави и тях към другите си запаси. Преживяното в училище със съучениците в класната стая, пансиона, залата, летните лагери също са теми за размисъл и поуки. Асен Златев отделя специално внимание на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев - двама от големите треньори, получили признание и в целия свят.

С дълбока благодарност шампионът се отнася и към другите български специалисти, не само в щангите. Разказът за случилото се в Москва, на европейското първенство в Белград през 1980 година и на световното в Любляна също е неповторим. Защото тук ще почувствате с каква любов и преклонение се отнася Шефа - един от прякорите на Асен Златев, към големите герои от Москва, включително "Сянката на Леопарда", Чичо Благой и Бухала.

Ще узнаете къде е "Слабото място на съвършенството" и как минава срещата на Пешо Лесов със старшина Шибоев. Ще разберете и каква е "Силата на загубата" и странната съдба на монголския шампион Давааджав, склонил глава пред Вальо Райчев...Ще почувствате колко много мъдрост има и в увлекателните срещи на Скитника с "дедо Методе" и другите мъдреци на Царимир. След дебютното представяне в Царимир, "Пътят на Скитника" ще продължи срещата с читателите в Пловдив, София, вероятно и в други български центрове на щангите.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти