Важни факти преди шампионските битки на UFC 247

Важни факти преди шампионските битки на UFC 247
Вижте всички шампионски битки на Джон Джоунс досега (видео)
Вижте всички шампионски битки на Джон Джоунс досега (видео)

Голямата галавечер UFC 247 ще се проведе в Хюстън, Тексас от 04:00 часа сутринта в неделя. Основното събитие е 11-ата защита на титлата в лека-тежка категория на Джон Джоунс (25-1, (1 отменен резултат) MMA, 19-1, (1 отменен резултат) UFC) срещу Доминик Рейес (12-0 ММА, 6-0 UFC), а в другия двубой за шампионски пояс в категория “муха” се изправят Валентина Шевченко (18-3 ММА, 7-2 UFC) и Катлин Чукагян (13-2 ММА, 6-2 UFC).


Ето важните факти преди шампионските битки на UFC 247:

Джон Джоунс - Доминик Рейес

Джоунс ще изиграе битка номер 22 в лека-тежка категория, което е рекорд. Намира се в серия от 17 двубоя без поражение - без аналог сред активните бойци в която и да е дизивия. Също така никой не е постигал толкова победи, колкото него в категорията - 19. 10-те му победи преди последния гонг и 5-те му успеха със събмишън го поставян на първо място по тези показатели, заедно с Гловър Тейшейра.

Той е побеждавал шестима шампиони, а с това не може да се похвали никой от действащите състезатели в UFC. Джоунс е с най-дългият размах в промоцията - 214.6 см. Той е наравно с легендата Джордж Сен Пиер с по 13 победи в шампионски битки. В момента е с 8 поредни успешни защити на пояса, а пред него в исторически план са само Димитриъс Джонсън (11), Андерсон Силва (10) и Сен Пиер (9).

Джоунс е осъществил 40 тейкдауна в лека-тежка категория, а само Кори Андерсън (53), Рашад Еванс (50) и Райън Бейдър (46) са правили повече. Защитата му от тейкдауни - 95% е втората най-успешна в UFC след тази на Джими Ривера (95.5%). Джоунс е бил повалян на земята само два пъти в кариерата си - от Александър Густафсон и от Даниел Кормие, като във втория случай шампионът се изправи моментално.

Рейес е с най-дългата поредица от победи в лека-тежка категория - 6. 9 от 12-те му победи в ММА са дошли в първия рунд. Той отбелязва средно 5.03 значими удари на минута в UFC, което е трети по сила показател в дивизията след Йон Кутелаба (5.27) и Александър Ракич (5.17). Нокаутът му в 29-ата секунда срещу Йоахим Кристенсен на UFC Fight Night 112 е вторият най-бърз за дебютант в лека-тежка категория след този на Райън Джимо в седмата секунда на UFC 149. Рейес е защитил успешно 84% от опитите за тейкдаун на опонентите си, а само Джоунс в дивизията е с по-добра статистика - 95%.

Валентина Шевченко - Катлин Чукагян

Шевченко е една от двете в историята шампионки на UFC в категория “муха”, като другата е Нико Монтано. Шевченко има две поредни успешни защити на титлата и с това е рекордьорка. В тази дивизия тя е с безупречна статистика 4 победи и 0 поражения, като серията й е най-дългата от всички състезателки в момента. Тя е направила тейдкаун срещу осем от деветте си опонентки в UFC. Пораженията й са от шампионката в категория “петел” и “перо” Аманда Нунес.

Чукагян е със статистика 4 победи и 1 загуба в категория “муха”, а иначе 10 от 13-те победи в кариерата й са дошли с решение. Тя е с най-добрата защита от удари в дивизията - 63.6% успеваемост.

Още от Бойни спортове

Виж всички