Играйте с маркирани топки и не се мотайте: новата реалност в тениса

Играйте с маркирани топки и не се мотайте: новата реалност в тениса

С отслабването на силата на коронавируса COVID-19 в Европа някои страни разрешиха практикуването на безконтактни спортове. Един от тях е тенисът, който вече е позволен и във Великобритания - една от най-засегнатите страни от вируса. Британската тенис асоциация (LTA) издаде стриктни правила, при които всеки може да посещава кортовете в страната.

"Новата реалност е следната и ние трябва да се съобразяваме с нея. Това трябва да се спазва, за да се наслаждаваме на играта", обявиха от LTA.

В дългия списък, разпратен до всички клубове, където се играе тенис, фигурират няколко точки. Правилата включват на корта да има максимално двама души, като засега се забранява да се играе на закрито. Всички пейки около игралното поле трябва да бъдат премахнати, а след края на часа играчите не трябва да почистват корта.

"Просто не се мотайте около корта преди и след записания час. Играчите трябва да дойдат най-много 10 минути преди началото, а след края да си тръгнат по най-бързия начин. Това трябва да се следи внимателно от работещите в клубовете", обясняват от LTA.

За да се ограничава времето на престоя, много клубове обявиха, че затварят баровете си, а някои ще забранят и достъпа до тоалетните.

Обичайното почистване на клей кортовете вече не е задължение на играчите. За него трябва да бъде ангажиран един човек от клуба.

Друга важна част е използването на индивидуални комплекти топки от всеки играч.

"Всеки играч трябва да използва маркирани топки, с които да сервира само той. Връщането и повдигането на противниковите топки трябва да става без докосването им с ръце."

Категорично забранени са и поздравите след мач. Играчите могат да го направят единствено с почукване на ракетите.

Симеон Кичуков, “Дневник”

Още от Тенис

Виж всички