Ла Лига ще използва видео анализ, ако играч даде положителен тест за коронавирус

Ла Лига ще използва видео анализ, ако играч даде положителен тест за коронавирус

Испанската Ла Лига ще използва програма за видео анализ, за да си помогне в определянето дали има вероятност даден играч да е заразил съотборник или противник, ако бъде тестван положително за коронавирус. Това е включено в документите за подновяването на първенствата. Протоколът, който е цитиран от "Ройтерс", е бил изпратен на клубовете в първите две дивизии на Испания и представлява актуализирана версия на книжата, получени по-рано този месец.

Отборите в първите две дивизии на Испания започнаха да тренират в групи до 10 футболисти от понеделник, докато президентът на Ла Лига Хавиер Тебас заяви, че се надява сезонът да се възобнови от 12 юни. Той каза, че мерките за безопасност в лигата означават, че шансът играч да се зарази по време на мач е "практически нулев".

Ако състезател даде положителен тест след срещата, той ще бъде изолиран, а съоръжението, в което се е състоял двубоят, ще бъде почистено и дезинфекцирано. Всеки от личния кръг на играча, който наскоро е бил в контакт с него, ще бъде изследван, като анализаторите ще използват програмата на лигата Mediacoach.

Протоколът добавя, че всеки играч, който е бил в близък контакт със заразения футболист повече от пет минути, ще бъде тестван, тъй като проучванията предполагат, че рискът от инфекция се увеличава, когато някой е в близост с някого за повече от 15 минути.

Правилникът също така гласи, че:
- Играчите и служителите ще бъдат тествани 24 часа преди всеки мач и температурата им ще бъде измерена при пристигането им на стадиона.
- Топките ще се разпределят по периметъра на терена и ще бъдат постоянно дезинфекцирани.
- Играчите ще бъдат задължени да дезинфекцират ръцете си преди и след загрявката.
- Всички футболисти и треньорски персонал трябва да носят маски и ръкавици при пристигането си на стадиона.
- Няма да има ръкостискания преди мач.
- Треньорите ще провеждат пресконференциите след мач чрез видео връзка.

Още от Футбол свят

Виж всички