"Осемте часа на Сузука" станаха поредната жертва на COVID-19

"Осемте часа на Сузука" станаха поредната жертва на COVID-19

Пандемията от коронавирус наложи отлагането и на 43-то издание на „Осемте часа на Сузука“. Надпреварата, която трябваше да се проведе в средата на юли, бе пренасочена за 1 ноември, като по този начин запазва своето място като финален кръг за сезона в Световния шампионат по издръжливост при мотоциклетистите.

Решението за отлагане на японската класика идва, след като правителството на Страната на изгряващото слънце обяви извънредно положение на 16 април, което трябва да изтече на 6 май, но се очаква то да бъде удължено, както и наложените ограничения за влизане в Япония от общо 87 държави, включително и повечето европейски.

„Глобалната здравна криза, логистичните ограничения, затрудненият достъп до Япония и нашият приоритет да предпазим здравето на всички участващи (отбори, организатори и фенове) направиха отлагането на „Осемте часа на Сузука“ наложително“, заяви Франсоа Рибейро, председател на промоутъра на шампионата.

Един плюс от отлагането на състезанието от средата на юли за ноември е, че пилотите няма да трябва да се борят с високите температури и идващата с тях умора. Японската надпревара стана общо третата от календара на шампионата, която бива отложена заради пандемията, като „24-те часа на Льо Ман“ бяха преместени от април за август, а „Осемте часа на Оршеслебен“ бяха отменени.

Единствените два старта, които не бяха засегнати на коронавируса, се проведоха съответно през септември (Бол Д‘Ор) и декември („Осем часа на Сепанг“) миналата година.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти