31 са новите случаи на коронавирус у нас! 915 са общо случаите в България (видео)

31 са новите случаи на коронавирус у нас. Има и починал пациент - мъж във ВМА на 66 години, с онкологично заболяване, който се е заразил по време на химиотерапия. 915 са общо случаите в България.

Броят на починалите е 43, а 167 са излекуваните.

Положителните проби за последното денонощие са констатирани в областите: София (13 случая), Плевен (6 случая), Видин (4 случая), Смолян (3 случая), Сливен (2 случая), Пловдив (1 случай), Велико Търново (1 случай) и Ямбол (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 534 души.

От всички 915 заразени с COVID-19 – 483 (53%) са мъже, а 432 (47%) жени.

259 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 36 от тях са в интензивни структури.

Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 76 души.

Това заяви председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му те са споделили няколко пъти, че София е най-голямото огнище на заразата и са предупредили, че при напускането на столицата - ще се разнесе заразата и ще има увеличаване на броя на заболелите и създаването на нови огнища в страната.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че имунизациите на бебета и деца трябва да протичат в кабинетите на личните лекари и това ще се прави при определен график като няма да се приемат други пациенти.

 

 

Ген. Мутафчийски заяви, че се обсъждат активно всякакви мерки в България, а що се отнася до пазарите - те ще функционират по определен ред и ако се констатира нарушение - ще се затварят моментално.

На въпрос на какво се дължи по-високият процент на заразяване на медиците във Видин, той заяви, че поради неспазване на предписаните предпазни мерски и средства.

Попитан дали коронавирусът удря и мозъка, освен белия дроб, той заяви, че вирусът засяга много системи в човешкото тяло. Удря и белите клетки в гръбначния мозък. Това е една много сериозна болест. Откриват се все нови и нови неща. Вирусът ни изненадва всеки ден, заяви началникът на Щаба.

Доц. Кунчев уточни, че вече вътрешната циркулация е водеща в предаването на заразата, но продължаваме да имаме и внос.

novini.bg
 

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти