Нови 63 случая на коронавирус и двама починали

За денонощие са регистрирани 63 лица с коронавирус. Това бе съобщено на днешния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет. Най-много нови случаи са от Плевен - 19. Общо 1234 са случаите на коронавирус у нас. 285 пациенти са в болница. Сред новозарезените има и медици, съобщава Novini.bg. Починалите са двама, 54 вече са всички загинали от вируса. От последните двама е починал мъж на 95 години от Инфекциозна болница. Той е имал и други заболявания. Другият починал е пациентка на 73 години с карцином на бял дроб и други прилежащи заболявания. Началникът на щаба ген. - майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че има увеличение в активните случаи, т.е. повече са заразените, а по-малко са излекуваните.

Мутафчийски отговори на въпрос дали може да се отворят парковете за майки с деца. "Искрено се надяваме, че нашите съграждани и сънародници ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. Нашата препоръка, която ще е принципна, кметовете да определят реда и подробностите по посещенията с деца. Все пак следим и заболеваемостта. Тенденцията трябва да се отчита на седмична база", обясни Мутафчийски.

Той отново подчерта, че най-важно е да се запази здравната ни система. У нас има 18 лаборатории. Целта е била да има 7000 легла за прием на болните от новия коронавирус. "Никога не сме давали напразни надежди, водейки се от предишни споделени принципи от предишни заболявания. Това е нов вирус и пред нас стоят нови неизвестни. Споделихме в началото, че не наблюдаваме в 100% образуването на антитела", заяви Мутафчийски.

Междувременно от щаба казаха, че COVID-19 може да се предава и през повърхности, освен по въздушно-капков път. Началникът на РЗИ-София Д-р Данчо Пенчев пък увери, че лечебните заведания са снабдени с всички предпазни материали - от маски до калцуни. "Има готовност да подаде там, където е необходимо. Не ми е известно Трета градска болница да иска някакви количества (защитни средства, бел.ред.)", каза той.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти