В Макларън очакват кризата с коронавируса да помогне на Формула 1 да се промени напълно

В Макларън очакват кризата с коронавируса да помогне на Формула 1 да се промени напълно

Спортният директор на Макларън Андреас Зайдъл разглежда кризата с коронавируса като последно предупреждение за Формула 1 за необходимостта от намаляване на разходите. Във видео конференция днес 44-годишният германец заяви:

„В балона на Формула 1 понякога е лесно да се игнорира какво се случва извън сериите от автомобилни състезания. Спешно трябва да променим нещата.“

Зайдъл одобри решението за отлагане на промените в наредбата с година до 2022-ра, принуждавайки екипите да се състезават с болидите си от тази година отново и през следващата. Отборите вече се споразумяха да намалят цифрата от 175 милиона долара на 150 милиона, а Зайдъл добави, че в Макларън настояват за намаляване до 100 милиона долара. По-рано този месец Макларън стана първият отбор от Формула 1, който пусна в отпуск част от персонала си заради пандемията от коронавирус, а пилотите Ландо Норис и Карлос Сайнц, както и ръководството намалиха заплатите си.

„Важно беше сега да се постигне съгласие за ограничаване на бюджета за 2021 година. Има риск Формула 1 да загуби отбори заради кризата. Ние сме изправени пред трудно решение за това кога състезанията могат да започнат тази година. Има голямо желание от страна на обществото спортните събития да се случват отново, дори и да е само по телевизията. Но има много различни аспекти, които трябва да бъдат разгледани“, завърши той.

Първите девет състезания от сезона – до Гран При на Канада, което е насрочено за 14 юни, не се състояха. Едно от тях – Гран при на Монако, беше отменено, а останалите отложени.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти