Драган Нешич: Спортът ще съществува и след COVID-19, но ще има големи промени

Драган Нешич: Спортът ще съществува и след COVID-19, но ще има големи промени

Бившият селекционер на женския национален отбор на България Драган Нешич завърши сезона на трето място в румънската Дивизия А1 с женския волейболен отбор на КСМ (Търговище). Сръбският специалист даде специално интервю за клубния сайт от дома си в Добрич, където живее от няколко години. В него треньорът разказва за ситуацията в женския волейбол в северната съседка, но и в световния волейбол. 

Г-н Нешич, работата в Търговище приключи по-рано, отколкото очаквахте. Какво правите сега?

Със семейството си съм! Тъкмо наблюдавах онлайн обучението на сина ми.

Разочарован от решението на румънската федерация да сложи край на шампионата?

Не, не... Това е решение в съответствие с това, което се случва по света в момента. Спортните надпревари са приключени, спрени, замразени, както искате ги наричайте. Това е положението и трябва да се адаптираме. Трябва да сме реалисти и да признаем, че в момента е почти невъзможно да спортуваме. Има обаче нещо, което не е лесно да се приеме.

Какво точно?

Фактът, че федерацията обяви шампион и при мъжете, и при жените. Другите първенства в Европа и света приключиха, но трофеи не бяха присъдени. Това е специална ситуация и хората, които ръководят ръководните органи, трябва да се адаптират към това. Приключвате първенството, но не вземате решения, които могат да засегнат отборите. Казвам, че решението на румънската федерация поставя в неизгодно положение повечето тимове. На хартия, и ние, и Динамо и Щиинца (Бакъу) бихме могли да получим повече от този сезон. И тогава какво правим? Как ще го обясним?

По-конкретно - Драган Нешич не смята, че румънската федерация по волейбол е сгрешила, като е спряла първенството, а като реши да не бъдат изиграни оставащите мачове.

Трябваше да е сезон без шампион. В западните страни няма шампиони, никой не изпада. Така че мисля, че това трябваше да се случи и в Румъния.

Предполагам, че много от състезателките са били разочаровани от този резултат, особено защото загубиха пари...

Нека ви кажа нещо. Намираме се в период, в който финансовата страна трябва да е на втори план. В криза сме и всеки трябва да разбере това. Лично аз не мога да се бунтувам, че не съм получил последните си заплати. Някога съм го правил, защото беше несправедливо, но виждам колко е трудно в момента. Живеем в необичайни времена и затова трябва да гледаме на нещата по различен начин, не както досега.

Не отговорихте на въпроса...

Момичетата разбират ситуацията, защото виждат какво се случва по света. Нашето здраве и бъдещето ни са по-важни от договора. 

Страхувате ли се от случващото се със световния спорт сега?

Роден съм по време на икономическа криза в Сърбия, преживях криза по време на войната, продължавам да преминавам през социални и икономически кризи и най-вероятно ще умра по време на криза. Ситуацията сега е подобна на тази по време на войната в Сърбия, с изключение на това, че не се чуват взривове на бомби или изстрели от картечници. Не ми е трудно. Свикнал съм.

Ще има ли икономическа криза в спорта?

Във всички области ще има икономическа криза, но това не означава, че ще спрем да спортуваме. Спортът ще съществува след COVID-19, само че ще има промени. По време на кризата 2008-2009 г. бях в Италия, всичко започна изведнъж. Хората останаха без работа, договорите намаляха, както и парите. Какво направих? Приспособих се. Договорът ми от 50 000 евро беше паднал на 30 000 евро. Продължих да си върша работата и чаках всичко да приключи. Това и се случи. Така ще бъде и сега.

Липсват ли ви тренировките, мачовете?

Определено, но пък се радвам на семейството си. Казах на кмета на Търговище, че мога да остана там през цялата криза, дори да съм далеч от семейството ми. Каза ми, че няма нужда и че мога да се прибера. Нашият президент Кристиан Саву също даде съгласие да си дойда в България, да бъда до съпругата и сина си.

Ще се върнете ли в Търговище, след като кризата, причинена от COVID-19, приключи?

Ще се обадя и ще попитам. Ще се кача в колата и след няколко часа съм там. 

Какво ще кажете на състезателките, на колегите ви от щаба, но най-вече на феновете на отбора? 

Нека сме наясно какво се случва и никога да не забравяме това, което ни сполетя. След време всичко, което се случва сега, ще се превърне в спомен и ще съжаляваме, когато видим, че всичко това не ни е научило на нищо. Иска ми се, след като преодолеем трудните времена, да сме различни. За да ценим повече социалния живот, който ще имаме, да не излизаме по улиците, без да осъзнаваме какво става около нас. Нека имаме малко повече уважение към всичко, което животът може да ни предложи и да осъзнаем, че ако сме по-добри, може би Бог вече няма да ни наказва. 

*Драган Нешич водеше националките ни два пъти, като бе треньор първо до 2010, а впоследствие направи повторно завръщане през 2015 година, включително и за Европейското първенство. 

Превод: BGvolleyball.com

Следвай ни:

Още от Волейбол

Виж всички