Младата звезда на мотокроса Яго Гертс разказва как се справя по врама на изолацията

Младата звезда на мотокроса Яго Гертс разказва как се справя по врама на изолацията

Рене Баетен от Херленталс, Белгия печели световната титла по мотокрос на ФИМ за 500 кубикови мотоциклети през 1957-ма. Оттогава са изминали 63 години, а белгийците са завоювали 48 титли в различни класове. Базирайки се на тези цифри, може да се каже, че белгийската нация е най-успешната в историята на професионалния мотокрос.

Представи си виковете по трибуните, когато деветнадесет годишният Яго Гертс спечели MXGP на Великобритания на пистата Матерли Бейсин. Седмица по-късно в Нидерландия той завърши на подиума. Мечтано начало на сезона. Почти.

Сега като всички нас, Гертс е вкъщи, спазвайки карантината и докато се чуди какво да прави отговори на няколко въпроса:  

Яго как си, какво правиш по време на изолацията в Белгия?

В момента ми е доста скучно. Не мога да се занимавам с физическа активност, защото тези две седмици са определени за почивка. Работя по градината на дядо ми от няколко дни. Сега разбирам, че живота на професионалните мотокросисти не е толкова лош. Всеки ден разхождам кучето и готвя храна. Колкото до мотоциклета – карах за последно седмица след Валкенсвард, но тогава ситуацията с Covid-19 се влоши и всички от отбора решихме, че е добре да спрем с карането. Тичах и карах колело, за да поддържам форма. Не обичам да спирам напълно с тренировките, когато трябва да почивам, затова правя по малко упражнения всеки ден.


Комуникираш ли с Monster Energy Yamaha Factory MX 2? Обсъждали ли сте някакви планове за бъдещето?

Да. Отборът следи внимателно ситуацията с Covid-19. Вече имаме план за следващите седмици.

Сезон 2020 започна повече от добре за теб. На пистата Матерли Бейсин ти направи страхотно каране, а после показа, че това не е случайно и се качи на подиума на Гран При на Нидерландия. Изглежда, че отбора се беше подготвил отлично.

Да, така е. Чувствах се страхотно на мотоциклета в началото на сезона. Подобрихме много неща през зимната почивка. Също така прогресирах физически и по отношение на карането ми. Всичко беше по-добре от предишния сезон. Матерли Бейсин бе странно състезание за всички. Имахме само една тренировъчна сесия в събота, заради лошото време. Беше трудно да се адаптирам към трасето. За щастие в неделя се чувствах добре. В първия манш нямах добър старт, но успях да задмина много състезатели и към петнадесетата минута вече бях втори. Водачът падна и изведнъж се оказах начело и спечелих първия манш. Във втория манш направих силен старт и взех holeshot-a. За съжаление по-натам паднах и изостанах до десета позиция. Успях да се изкача до четвърто място, което беше достатъчно, за да взема победата в двата манша. Много съм доволен от това представяне. Не го очаквах. Валкенсвард е на около 30 минути от вкъщи, много фенове и приятели дойдоха да ме подкрепят. Спечелих първия манш, след като изпреварих водача, четири обиколки преди края. Във втория манш направих силен старт, но паднах във втория завой. Започнах от последно място, а водача ме затвори с обиколка. В крайна сметка успях да стигна до седма позиция. Доволен съм, защото можеше да е доста по-зле. Началото на сезона беше много силно и се надявам, че ще бъде така, когато се подновят състезанията.    

Въпреки само на двете Гран При състезания до сега, как оценяваш конкуренцията?

Това е доста труден въпрос. Предпочитам да се концентрирам върху себе си. Не гледам към конкуренцията. Справям се най-добре, когато мисля за себе си и не се интересувам какво правят другите. Според новия календар състезанията ще бъдат възобновени на 7-ми юни в Русия. Никой не знае как ще се развият нещата с Covid-19. Ще трябва да почакаме и ще видим. Надявам се да започнем в Русия, защото сезонът ще бъде дълъг и ще е трудно да си във форма през цялото време.   

Ти си първият белгиец, който печели Гран При от 2012-та насам. Много хора обичат мотокроса. Чувстваш ли, че белгийските фенове и медии те подкрепят?  

Да разбира се. Белгия е имала много добри състезатели и световни шампиони в миналото.

В момента няма много добри пилоти. Правителството затвори доста трасета. Сега имаме около шест писти в цяла Белгия. Надявам се, че ще постигна добри резултати и този спорт ще стане отново популярен в страната ми. Има много талантливи момчета, които ще се появят в следващите години. Лиам Еверст кара много добре и се надявам, че скоро ще стане много популярен. Получавам внимание от белгийските медии и съм благодарен на мениджъра ми Стефан Геукенс за това. Той познава много журналисти и мисля, че се движим в правилната посока. Важно е мотокросът да влиза в новините, за да стане отново популярен.

Познаваш ли Стефан Евертс? Той беше доста добър преди време?

Разбира се! Той е най-успешният белгийски мотокрос състезател и може би най-великият мотокросист на всички времена. Не го познавам много добре, но бях негов фен. Той има уникален стил на каране – винаги се движи плавно и с лекота. Мисля, че много хора му завиждат за стила.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички