Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" преди Нидерландия - Украйна

Ян Непомнящи увеличи аванса си на върха в класирането

Ян Непомнящи увеличи аванса си на върха в класирането

Лидерът в класирането в турнира на претендентите за световната титла по шахмат Ян Непомнящи увеличи на цяла точка аванса си на върха в класирането. В партия от шестия кръг на надпреварата в Екатеринбург руснакът се наложи с белите фигури над китаеца Дин Лирен и събра 4,5 точки в актива си.

29-годишният Непомнящи, който не бе сочен сред фаворитите преди началото на турнира, постигна третата си победа доста лесно и накара Дин да се предаде след само 40 хода игра.

Доста по-продължителни и оспорвани бяха другите три партии в днешния ден. Французинът Максим Вашие-Лаграв, който заема второ място във временното класиране с 3,5 точки, успя с черните фигури да се измъкне от много деликатна позиция с пешка по-малко срещу китаеца Ван Хао и в крайна сметка да се добере до реми на 83-ия ход.

С реми на 55-ия ход приключи и партията между руснака Александър Гришчук и американеца Фабиано Каруана. За Гришчук това бе шесто поредно реми, докато за Каруана - трето.

След повече от седем часа игра първа победа в турнира постигна холандецът Аниш Гири. С черните фигури той успя да надвие руснака Кирил Алексеенко след 98 хода игра.

В класирането след лидера Непомнящи с 4,5 точки се нареждат Вашие-Лаграв с 4 точки, Каруана, Гири, Ван Хао и Гришчук с по 3 точки, а в дъното с по 2 точки остават Дин Лирен и Алексеенко.

Във вторник предстои вторият почивен ден за осмината гросмайстори, а в сряда турнирът официално ще бъде преполовен с партиите между Каруана и Ван Хао, Вашие-Лаграв и Непомнящи, Дин Лирен и Алексеенко и Гири и Гришчук.

Наградният фонд на турнира на претендентите е 500 000 евро, а победителят в турнира ще получи правото да играе в края на годината с норвежеца Магнус Карлсен за световната титла.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти